Yunet
 

Kultura

Otvorena izložba „U susret festivalu“

TV Sombor • Redakcija TV Sombor • 21. jun 2022. • 00:00 •

Otvorena izložba „U susret festivalu“

U ulici Laze Kostića u Somboru otvorena je izložba „U susret festivalu“ koja spada u redovne predfestivalske aktivnosti Kulturnog centra „Laza Kostić“, a povodom četvrtog izdanja Somborskog filmskog festivala.

Postavku čini trideset panoa na kojima su predstavljene sve pojedinosti važne za filmski festival.

“S radošću najavljujem otvaranje izložbe „U susret festivalu“ koja je posvećena Filmskom festivalu u Somboru. On će se održati od 11. do 15. jula. Zapravo 11. jul predstavlja predfestivalski dan, on je namenjen najmlađoj publici. U okviru njega izvešćemo radionicu „Kako se gleda film“, sada već poznatih prijatelja Kulturnog centra Đorđa Bajića i Zorana Jankovića, filmskih kritičara. Potom nas očekuje film „Leto kad sam naučila da letim“, definitivno jedan od najuspešnijih filmova za decu ove godine, reditelja Raša Andrića. Očekujemo i goste.

Ono što sa posebnom radošću moram da kažem je da svaki stejdž ima nekog svog prijatelja festivala, tako da decu očekuju pokloni iznenađenja na sedištima, pre nego što počne film.

Otvaranje festivala zakazano je za 19:30h 12. jula. Imamo posebnu čast da je gost našeg grada i Kulturnog centra i Filmskog festivala, gospodin Svetozar Cvetković, kome će biti uručen Specijalni Ernest za dosadašnji i budući doprinos dobrim filmovima.

Sve informacije postoje svakako u izložbi, ali ono što bih ja želela da istaknem, jeste da je ovogodišnje izdanje festivala posvećeno jednom Somborcu za koga na žalost retko čujemo, to je Ernest Bošnjak, značajno lice za Jugoslovenski film. Ernest je bio jedan od prvih ljudi u bivšoj Jugoslaviji koji je snimao igrane filmove, kada su se snimali uglavnom dokumentarni flmovi, tako da pored Aleksandra Lifke, moram da istaknem jedno od najznačajnijih lica u staroj Jugoslaviji.

Postoje dve selekcije koje se takmiče. To su glavna takmičarska selekcija, to su filmovi iz Srbije, iz Hrvatske, Crne Gore i Mađarske i pored toga naravno selekcija filmova mladih autora u okviru koje ćemo prikazati tri filma ove godine i nešto drugačiji program panorame, ove godine nam se predstavlja Austrija ali ne sa dugim metrom nego sa kratkim filmovima i čak sa nekim muzičkim spotovima i u okviru programa „Kad bi Sombor bio Holivud“ prikazaćemo jedan izuzetan film koji smo prikazivali u našem bioskopu, to su „Pucnji u Marseju“, autor filma je Gordan Matić, direktor filmskog centra Srbije, inačepo vokaciji je reditelj“ – istakla je Vesna Šašić, direktorica Kulturnog centra.

Ulaz na sve programe četvrtog izdanja Somborskog filmskog festivala je besplatan, a projekcije i prateći programi će biti održani u Kulturnom centru „Laza Kostić“ Sombor, Atrijumu Gradske kuće, Kabareu Narodnog pozorišta Sombor i Dvorištu gradskog muzeja Sombor.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije

SportiCom

TV Sombor

SportiCom
Budi human - Helena