Yunet
 

Kultura

Održana radionica za decu pod nazivom “Kako se gleda film“

TV Sombor • Redakcija TV Sombor • 12. jul 2022. • 00:00 •

Održana radionica za decu pod nazivom “Kako se gleda film“

Predpočetak Četvrtog somborskog flmskog festivala obeležen je radionicom za decu “Kako se gleda film – mala škola bontona“.
Radionicu su vodili filmski kritičari Đorđe Bajić i Zoran Janković.

“Ovo je druga sezona radionica. Mi smo prošle godine pokrenuli ovu radionicu, zapravo Mreža kinoprikazivača Srbije u saradnji sa Filmskim centrom Zoran Janković i ja, Đorđe Bajić, koji smo tu ispred, pričamo sa decom. Ideja je zapravo da se popularizuje gledanje filma u bioskopu i da se sa mlađim naraštajima priča o tome koliko gledaju filmove, gde gledaju filmove i naravno taj njihov odnos kada pričamo o odlasku u bioskop.

Nemanja Boškov je naš producent i nas trojica to radimo drugu godinu za redom“ – rekao je filmski kritičar Đorđe Bajić.

Specijalna gošća radionice bila je Jasminka Petrović, autorka knjige „Leto kada sam naučila da letim“, po kojoj je snimljen film.

“Evo ja upravo pripadam jednoj porodici koja je jednim delom u Hrvatskoj, jednim delom u Srbiji i veoma me interesuje tema pomirenja, da može neko da se posvađa ali da nema vređanja, nema ružnih reči… Možeš da budeš ljut, možeš da kažeš šta misliš, ali ne smeš nekako da tu osobu uvrediš, a rat spada u najgori vid ljutnje i svađe i ja mislim da to uopšte nije nikom trebalo, i prosto mi je bila ideja da prikažem eto kako je jedna devojčica Sofija upoznala svoj deo porodice tek kad je imala 12 godina, to je još jedna od loših strana rata, ali sve vreme ona ima svoj život, tinejdžerka je, tu sam negde preplela i sebe, kad sam ja bila u tim godinama, kako sam se zaljubljivala, odljubljivala i ja kao mama jer ustvari pisac uvek piše o sebi. Možda iz nekih drugih uglova. To nije autobiografska, to se nije sve dogodilo meni i mojoj porodici ali ima elemenata. Pratila sam razne neke sudbine, priče neke druge dece, nekih drugih mladih ljudi i onda sam nekako zaokružila ovu priču” – istakla je Jasminka Petrović, autor knjige.

Nedugo nakon radionice u Atrijumu gradske kuće na radost dece i roditelja održana je projekcija filma „Leto kada sam naučila da letim“ u režiji Radivoja Andrića.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije

SportiCom

TV Sombor

SportiCom
Budi human - Helena