Yunet
 

Kultura

Po treći put u Somboru održan Art simpozijum „Vukadinović“

TV Sombor • Redakcija TV Sombor • 18. jul 2022. • 00:00 •

Po treći put u Somboru održan Art simpozijum „Vukadinović“

Treću godinu za redom Đorđe Vukadinović organizuje u Somboru Art simpozijum „Vukadinović“ na kojem okuplja slikarske umetnike iz Regiona i Evrope i pruža im priliku da se u idili našeg Ravangrada druže i stvaraju svoja umetnička dela. Đorđe nije umetnik ali živi kao umetnik, druži se sa njima i sprovodi svoju misiju da kroz umetnost i radove slikara koje poziva, promoviše Srbiju u zemljama iz koje umetnici dolaze, a ove godine u ambijentu „Vile Kronić“ bilo ih 17 iz Gruzije, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Srbije.

„Ponovo sam uspeo da uradim jednu stvar koja je značajna za naš Grad Sombor, pa i za Pokrajinu i Srbiju. Posebno Sombor treba da bude ponosan što je treću godinu domaćin izuzetnim umetnicima iz regiona i Evrope. Zahvaljujem se Gradskoj upravi na podršci kao i Pokrajini i nadam se i daljoj podršci u mojim planovima. Da nije ovako vreme kakvo je, mislim na probleme Rusija- Ukrajina, planirano Prvo Srpsko bijenale umetnosti za 1. jun bi se sigurno održalo, ovako kada su mnogi sprečeni da dođu stali smo sa organizovanjem i čekaćemo bolje vreme i da se situacija smiri. Ja neću da organizujem Bijenale ako neće biti onako kako sam planirao – čekaćemo i nadam se i uspeti u tome“, ističe Đorđe Vukadinović, organizator Art simpozijuma.

Prilikom održavanja 2. Art simpozijuma „Vukadinović“ u Somboru prošle godine Đorđe je najavio veliki projekat 1.Srpsko bijenale umetnosti, ali posle situacije sa koronom, veliki problemi sada nastaju zbog dešavanja sa Rusijom i Ukrajinom.

Da Đorđe ne greši što je u destinacije u Srbiji, gde dovodi umetnike iz celog Sveta uvrstio Grad Sombor, i što je kao i prvi put umetnicima bio domaćin u predivnom ambijentu „Vile „Kronić“, pokazuju izjave samih umetnika.

„Sa sestrom sam došao ovde, prvi put sam bio u Jugoslaviji 2002 i evo sad. Upoznao sam i Sombor, divan je grad, drago mi je što sam ovde i što imam priliku da predstavim svoje mesto i svoj rad“, ističe Mamuka Ceechladze iz Gruzije.

„Drago mi je prvenstveno što sa i gost i domaćin ovde. Đorđe radi izuzetan posao, u današnje vreme okupiti ovako veliki broj umetnika iz nekoliki zemalja na jedno mesto nije lako. Kao somborcu drago mi je što će svi odneti sa sobom lepe uspomenu odavde, evo ovi iz Gruzije prvi put su jednom malom lepom Somboru i sad će otići nazad i pričati tamo kako je Sombor lepo mesto,“ ističe Branko Maravić iz Srbije.

„Sombor je divan grad, ovo mesto popsebno. Mi se ovde prvenstveno lepo družimo i upoznajemo i iz te dobre atmosfere eto nastanu i umetnička dela, svaka čast domaćinu“, rekao je Nebojša Živanović iz Srbije.

„Ovde sam prvi put i baš je lepo. U dolasku sam svratila na aerodrom i dovela Gruzijce zajedno samnom u Sombor. Domaćin je izvanredan, sve nam je obezbeđeno, više nego što smo očekivali“, zaključuje Jana Kunovska iz Severne Makedonije.

Izložbu radova nastalih na Art simpozijum „Vukadinović“ je ove godine ispred Gradske upreve Sombor, zvanično je otvorio i sve slikare pozdravio Srđan Savić, član Gradskog veća Grada Sombora. Ovom prilikom je istakao da će Sombor kao grad umetnosti i kulture uvek podržavati ovakve manifestacije.

Art simpozijum „Vukadinović“ se ove godine održava na tri lokacije u Srbiji, Zlatibor, Subotica i Sombor a u planu je za kraj godinu i izložba radova sa simpozijuma u Kulturnom centru Novi Sad.

Učecsnici 3. Art Simpoziuma „Vukadinović“: Mamuka i Maja Cechladze, Jana Kunovska, Džeko Hodžić, Nebojša Đuranović, Miško Petrović, Damjan Martinović, Đorđe Stanić, Jelena Vragović, Branko Maravić, Katarina Đorđević, George Redzek, Milan Pivnički, Aleksandar Stanojević, Danilo Vuksanović, Jelena Šalinić Terzić i Žarko Đukić.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije

SportiCom

TV Sombor

SportiCom
Budi human - Helena