Yunet
 

Kultura

„Mrak“ i „Heroji“ najbolji filmovi Somborskog filmskog festivala

TV Sombor • Redakcija TV Sombor • 19. jul 2022. • 00:00 •

 „Mrak“  i „Heroji“ najbolji filmovi Somborskog filmskog festivala

4. Somborski filmski festival ove godine je održan pod sloganom “Tragom snova Ernesta Bošnjaka”. Po selekciji Dejana Dabića u okviru Četvrtog Somborskog filmskog festivala gledaoci su imali priliku da pogledaju šesnaest filmova, raspoređenih u četiri programske celine. U Glavnoj takmičarskoj selekciji, bilo je pet ostvarenja, a u Selekciji filmova mladih autora tri filma.
Poslednje i završno veče filmskog festivala je održano u petak, 15. jula u Atrijumu Gradske kuće.

Na početku večeri predsedniku Skupštine Grada Sombora Zoranu Rusu, dodeljena je nagrada – Specijalni “BOER”. Priznanje je dodeljeno za izuzetan doprinos razvoju Somborskog Filmskog festivala.

„Veoma sam impresioniran što sam večeras ovde i zahvalio bih se Direkciji Somborskog filmskog festivala što ceni moj rada i pomoć grada Sombora. Posebno mi je drago što ova nagrada nosi ime BOER, jer to je bilo ime preduzeća za prikazivanje filmova koje je davno osnovao Ernest Bošnjak. Zahvaljujući ovom festivalu mlade generacije će se bolje upoznati sa ovim velikim vizionarom i umetnikom, a na nama je da negujemo sećanje na njega i da se ponosimo Ernestom Bošnjakom“, istakao je Zoran Rus.

Nagrada “Boer” za najbolji film u Selekciji filmova mladih autora dodeljena je filmu “Heroji” reditelja Goran Nikolić. Predsednica žirija, glumica Nina Grahovac, saopštila je odluku i uručila priznanje reditelju filma.

„Inspiracija za film je naglo porasla u trenucima kad smo saznali koliko para smo dobili na Konkursu za ovaj projekta. Hteo sam i imao želju odmah na početku da napravim nešto novo, neobično u našoj kinematografiji. Scenario je bio upravo takav i imao sam pravu inspiraciju da ga uradim ali kad sam video sa koliko para moram da ga uradim, i reakcije ljudi oko mene na to rekao sam sebi – E sad ćeš baš da ga uradiš mada sam znao da će put biti težak“, rekao je ovom prilikom Goran Nikolić, reditelj.

Nagrada za najbolji film ovogodišnjeg fetivala pripala je ostvarenju „Mrak“ reditelja Dušana Milića. Reditelj Milutin Petrović saopštio je odluku žirija i zajedno sa članovima uručio nagradu. Reditelj Dušan Milić je u ime autorskog i produkcijskog tima filma „Mrak“ primio nagradu „Ernest“.

„Imam već 4 urađena filma ali ovaj je nešto posebno, naravno zbog ove nagrade koja mi jako mnogo znači zato što nosi ime Ernesta Bošnjaka, čoveka koji je imao san da pokretne slike pretvara u neku realnost, a od Sombora napravi nešto svetski“, zaključuje reditelj Dušan Milić.

Nagrada za najboljeg glumca pripala je ove godine Ibrahimu Komi za ulogu Strahinje u filmu „Strahinja Banović“, a nagrada za najbolju glumicu dobila je Danici Ćurčić za ulogu Vukice u filmu „Mrak“. Ibrahim i Danica nisu bili prisutni i preko video poruka obratili se publici i žiriju zahvalili na priznanjima.

Direktorica Festivala Vesna Šašić se na kraju dodele nagrada u ime Direkcije zahvalila svima na bezuslovnoj podršci, a fanfare su označile kraj 4.Somborakog Filmskog druženja.

U čast nagrađenih i posetilaca, usledio je “Filmski kabare – koncert filmske muzike” tokom kojeg su nastupile zvezde naše glumačke scene: Mina Lazarević, Ivana Knežević, Žarko Stepanov i Dubravka Petrović.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Emisije

SportiCom

TV Sombor

SportiCom
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad