Yunet
 

Kultura

„U kosmosu Zorana Stošića Vranjskog“ – 30 godina legata u Somboru

TV Sombor • Redakcija TV Sombor • 29. jul 2022. • 00:00 •

„U kosmosu Zorana Stošića Vranjskog“ – 30 godina legata u Somboru

Legati umetnika Zorana Stošića Vranjskog u rodnom Vranju i Somboru, kog je izabrao za svoj drugi dom, svedoče o istinama koje smo zaboravili i potisnuli u svojoj začudnoj samouverenosti da možemo da postojimo bez pitanja o samom postojanju – napisano je u publikaciji koja prati izložbu slika umetnika Zorana Stošića Vranjskog koji je pre svega poznat poklonicima umetnosti po svom tematskom opredeljenju – kosmosu.

Čovek koji je spojio dva grada svojom umetnošću, autor slika koje se čuvaju u javnim i privatnim kolekcijama širom Srbije i celog sveta, dobitnik brojnih nagrada i priznanja , pisac mnogobrojnih knjiga i dela koja govore o likovnoj umetnosti bio je prisutan u sredu uveče u Gradskom muzeju Sombor, koji je organizovao izložbu pod nazivom “U Kosmosu Zorana Stošića Vranjskog” a sve povodom 30 godina od osnivanja legata čiji je baštinar upravo ova ustanova.

„Večeras otvaramo izložbu koja nosi naziv “U Kosmosu Zorana Stošića Vranjskog”. Izložbu je pripremilo likovno odeljenje Gradskog muzeja i ovo je jedan od najznačajnijih legata ovog odeljenja, koji danas navršava velikih i značajnih 30 godina. Izložba će biti otvorena do 13 avgusta i pratiće je likovna radionica koju ćemo realizovati narednih dana. Ovom prilikom bih se zahvalio Gradu Somboru i gradonačelniku koji je danas ovde. Ovom izložbom takođe najavljujemo aktivnosti koje će biti deo obeležavanja 140 godina muzeološke delatnosti u Gradu Somboru“, istakao je David Firanj, direktor Gradskog muzeja Sombor.

Ovaj značajan jubilej Zoranu Stošiću Vranjskom je čestitao i gradonačelnik Sombora Antonio Ratković. Izložbu „U kosmosu Zorana Stošića Vranjskog – 30 godina legata“ zvanično je otvorila sekretarka Skupštine grada Danijela Dubaić.

Izložba čiji je autor Čedomir Janičić, muzejski savetnik istoričar umetnosti Gradskog muzeja Sombor, podsetnik je na deo njegovog bogatog legata koji uključuje slike, minijature, crteže, memorabilije, fotografije, nagrade i druge predmete koji svedoče o postojanosti Stošićevih umetničkih i ljudskih uverenja i trajaće do 13. avgusta ove godine.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije

SportiCom

TV Sombor

SportiCom
Budi human - Helena