Yunet
 

Kultura

Somborsko pevačko društvo organizovalo koncert u somborskoj Karmelićanskoj crkvi

TV Sombor • Redakcija TV Sombor • 30. avgust 2022. • 00:00 •

Somborsko pevačko društvo organizovalo koncert u somborskoj Karmelićanskoj crkvi

“Somborsko pevačko društvo” osnovano je 1870. godine i trenutnoi je je jedno od najstarijih pevačkih društava u Srbiji koje od tada pa do danas radi u kontinuitetu. Na početku je radilo kao muški hor, pa onda kao mešoviti, svojevremeno i kao ženski hor, a najveći i najslavniji period ovog pevačkog društva bio je onaj kada je u njemu radio Mešoviti omladinski hor „Juventus kantat“ pod upravom profesora Silvestera Hajnala.

Veliki jubilej 150 godina od osnivanja društva došao je u vreme kada zbog dobro poznatih razloga, nije bilo moguće okupiti se i obeležiti ga na dostojan način.

Ali sada kada je to moguće, najviše zahvaljujući porodici Hajnal i Milanu Radišiću pripremljen je u nedelju 28.avgusta Svečani koncert u somborskoj Karmelićanskoj crkvi. Učesnici koncerta su bili “Silesterovi pevači”, “Somborski instrumentalisti”, vokal doktor umetnosti Vesna Aćimović , gost dirigent Miloje Nikolić i dirigent Milan Radišić.

Pred velikim brojem posetilaca u predivnom zdanju somborske Karmelićanske crkve, ovom prilikom obeležen je veliki jubilej “Somborskog pevačkog društva” i odata velika počast čoveku koji je proslavio širom Sveta ovo društvo sa svojim horom “Juventus Cantat”, sa kojim u velikoj kolekciji nagrada ima titule najbolji na Svetu. Silveter Hajnal nije više sa svojim pevačima već 20 godina, ali njegovi pevači i saradnici ga nikada neće zaboraviti ..to se videlo na ovom koncertu.

„Somborsko pevako društvo je osnovano pre 150 i više godina. Imalo je svoje uspone i padove u razvijanju ali od kada je u njega došao Silvester krenulo je samo na bolje. I svi koji su došli ovde to dobro znaju. Njegov rad, ne samo muzički, nego i pedagoški sa pevačima činio je čuda, svet su prošli, osvajali nagrade, puno bi vremena trebalo da ih nabrajamo. Ali mora se istaći i ne zaboraviti da je ovaj hor dobio jedne godine i zvanje “Najbolji mešoviti omladinski hor na svetu”, a Silvester Hajnal najbolji dirigent na svetu. Sombor, Somborsko pevačko društvo i njegovi pevači nikada neće zaboraviti svog dirigenta sa kojim su pevali i odrasli“, istakla je Eva Josić – bivši dugogodišnji direktor Somborskog pevačkog društva.

Somborci su imali priliku da čuju kompozicije koje su se pevale na probama i izvodile se na na Svetskim festivalima. Pored toga, deo programa su bile reči njegovih pevača iz kojih se moglo čiti zašto to oni a svi somborci ne smeju da zaborave Silvestre Hajnala.

Takođe ovom prilikom predstavljena je i akcija projekta “Pesma nas je održala” koji ima za cilj digitalizaciju arhivske građe Somborskog pevačkog društva i uređenje prostorije u kojoj će se ona čuvati. Tokom akcije se sakuplja dobrovoljni novčani prilog od svih somboraca koji žele da je podrže a sprovodi je platform za grupno finansiranje “Dobri dabar”.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije

SportiCom

TV Sombor

SportiCom
Budi human - Helena