Yunet
 

Kultura

U Kljajićevu održan 2. Književno istorijski skup „Sećanjem u vreme buduće“

TV Sombor • Redakcija TV Sombor • 13. septembar 2022. • 00:00 •

U Kljajićevu održan 2. Književno istorijski skup „Sećanjem u vreme buduće“

Kao i prošle godine 10. septembru u Kljajićevu je održan Književno istorijski skup sa ciljem da svi zajedno doprinesemo negovanju spomena na srpska stradanja tokom minulih ratnih vremena u Kljajićevu i da se nastavi sa radom na prikupljanju materijala i novčanog prihoda za podizanje Spomen česme Svetim srpskim novomučenicima Jasenovačkim.

Posle prijema gostiju u prostorijama Osnovne škole i kratkog razgovora sa njima, delegacija predvođena admiralom Slobodanom Rajčevićem, srpskim istoričarem dr Momčilom Diklićem i prof. dr Milanom Brdarom položila je venac na spomenik narodnom heroju Milošu Kljajiću i palim borcima u poslednjim ratovima.

Posle toga prešlo se u bioskopsku salu u Kljajićevu, gde je 2. Književno istorijski skup otvorila domaćin skupa Jelena Nikšić i hor OŠ „Nikola Tesla“ iz Kljajićeva pod rukovodstvom Milane Bjelivuk Kovač himnom „Bože pravde“.

„Pozdravljam sve goste u ime Organizacionnog odbora ove manifestacije. Ovo je način da zajedno sačuvamo od zaborava srpska stradanja, patnju i bol. Zahvalni smo majčici, Srpsko pravoslavnoj crkvi na čuvanju sećanja na sva srpska stradanja“, istakla je ovim putem Jelena Nikšić.

Posle himne sve prisutne je pozdravila još jednom domaćica skupa i pozvala protonamesnika Branislava Spasojeva da blagosilja skup. Sve prisutne u ime Grad pozdravio je gradski većnik Đorđe Zorić.

„Želim prvo da vas pozdravim sve u ime gradonačelnika Sombora kao i da izrazim lično zadovoljstvo što sam danas ovde sa vama i što ovakav skup može da privuče ovako veliki broj ljudi, koji se cene i poštuju i pomažu jedni druge. Nadam se da će ova manifestacija da traje još mnogo godina“, rekao je Đorđe Zorić.

Besedu o srpskim stradanjima pred svečanim skupom govorili su ovoga puta srpski istoričar dr Momčilo Diklić i prof. dr Milan Brdar.

„O učinjenom genocidu prema nama nismo adekvatno obavestili svetsku javnost i lako se manipuliše u svetu sa tim informacijama. Tu tragediju je trebalo stalno isticati a ne da se o njoj ćuti. Nabeđivani smo da o tome nepričamo. Ali ono što se činilo našem narodu je veoma vidljivo i merljivo. Danas se ti koji su činili genocid brane napadom jer je to najbolja odbrana, a još im ide u prilog i opšta svetska situacija. Svet je veoma loše informisan o dešavanjima na našim prostorima. Reći ću istinu koju mi je preneo jedan prijatelj profesor koji je radio na Univerzitetu Barkly. Kaže mi da je pitao svoje studente da li znaju ko je ratovao u 2 svetskom ratu a mnogo njih je odgovorilo da ne znaju, valjda mi i Japanci sa Kinezima“, rekao je dr Momčilo Diklić, srpski istoričar.

Između beseda mogla se čuti pesma članova pevačke grupe „Đurđevak“ i pevača iz Krajine Jove Cvjetkovića. Na kraju skupa od strane organizatora, prigodnim zahvalnicama i poklonima darivani su učesnici skupa i svima je poručeno da je namera da ovaj skup postane tradicionalan i da sa njime žive uspomene na srpska stradanja tokom minulih ratnih vremena.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije

SportiCom

TV Sombor

SportiCom
Budi human - Helena