Yunet
 

Kultura

Ansambl udaraljki u Somboru počeo turneju po Srbiji

TV Sombor • Redakcija TV Sombor • 11. oktobar 2022. • 00:00 •

Ansambl udaraljki u Somboru počeo turneju po Srbiji

Ansambl udaraljki Akademije umetnosti iz Novog Sada započeo je koncertnu turneju po gradovima Srbije koncertom u Narodnom pozorištu Sombor.

Koncerti Ansambla udaraljki, kako kaže umetnički rukovodilac Ansambla, nisu organizovani radi umetničkog doživljaja publike nego imaju i edukativni karakter.

Cilj je da se publika upozna sa instrumentima kao što su udaraljke i načinima na koji se može učiti o njima u Muzičkim školama poručio je umetnički rukovodilac Ansambla, profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu kao i na Univerzitetu za Muziku i Umetnost u Beču Nebojša Jovan Živković.

„Ovo nam je drugi put da idemo na turneju koja je i edukativnog karaktera. Prvi put smo imali turneju po Vojvodini, a evo sad nas ima i malo niže u Šapcu. Osnovani smo 2006. i radimo sa ciljem da na Akademiji umetnosti školujemo zainteresovanu decu za instrumente kao što su udaraljke. Počinjemo sa dobošima što je veoma atraktivno za decu a kasnije se dodaju marimba ksilofon, timpani, vibrafon, ali važan nam je zadatak da ovakvim koncertima upoznamo i decu i njihove roditelje, i sredine u kojima žive a imaju Muzičke škole upoznamo sa našim radom i ponudimo pomoć u otvaranju odeljenja ili školica. To može biti veoma korisno za sve njih. Ovo je opšte primenljivo u svim vidovima i stilovima muzike a veoma atraktivno. Nadam se da smo malo zainteresovali Sombor jer ovde ima dobro poznata muzička škola ali nemaju ovaj smer, tu smo da im pomognemo ako žele i ako ima zainteresovanih“, istakao je prof. Nebojša Jovan Živković.

„Danas smo prikazali šareni program. Bilo je svega po malo. Predstavili smo mnogo instrumenata i repertoar našeg rukovodioca Ansambla i neke standarde u ovoj muzici. Sviramo svaki dan, sutra smo u Subotici pa sledi Novi Sad, Sremska Mitrovica, Šabac, posle toga značajan nastup u Vršcu i završavamo u Zrenjaninu“, zaključuje Darko Karliček, asistent.

Na koncertu koji je održan u Studiju 99 u Narodnom pozorištu Sombor Ansambl udaraljki i Akademije umetnosti pored rukovodilaca predstavili su se i studenti Jelena Jovanov, Boško Purković, Tomislav Mijat i Goran Biro.

Publika je imala priliku da čuje i uživa oko 60 minuta u 6 kompozicija iz repertoara Ansambla koje nisu nikog ostavili ravnodušnim.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije

SportiCom

TV Sombor

SportiCom
Budi human - Helena