Yunet
 

Kultura

U Bezdanu završen mural „Vidovdanska predanja“

TV Sombor • Redakcija TV Sombor • 18. oktobar 2022. • 00:00 •

U Bezdanu završen mural „Vidovdanska predanja“

Završen je Mural „Vidovdanska predanja“ u Bezdanu . Na zidu kuće pored budućeg pravoslavnog hrama Lazarica Dunavska mural je oslikao slikar Mikica Jovanović iz Srpskog Miletića.

U nedelju ispred murala i pored gradilišta okupili su se meštani i još jednom podsetili na vekovna stradanja Baranjaca i na priču koju priča kamen koji je ugrađan u ovaj hram koji se gradi. Besedu o poruci koju nosi mural, ovom skupu održao je Mirko Strigić član Organizacionog odbora grupe građana okupljene oko ovog izuzetnog projekta koji se sprovodi već godinama u Bezdanu.

„Okupili smo se da još jednom ispričamo stradalnu baranjsku priču, koja nije stradala sa nama, verujte da hiljadu dvesta godina strada, napisao sam jednu pesmu gde kažem – Baranja je grdno sudilište davno pre Kosova, ti što otimaju neće stati na Kosovu, dušu traže a svoju su zagubili, nečovečno smrdi od one strane gde sunce zapada. Ona curica se umiva na izvoru presvete Bogorodice iznad Branjine, svojom radoznalošću je stalno pitala tatu i mamu o stradanjima baranjaca i niko joj nije to objašnjavao do Pere Matića, a većina vas zna ko je bio Pera Matić, posle toga se u ruševinama manastira pronašao ovaj kamen koji je sada u temeljima i na vratima budućeg hrama. Crkva koju vidite na muralu je izgled ovog manastira kada se završi. Tu je Dunav na mestu gde ulazi u Srbiju i tačno vidite gde sunce uvek tu zalazi. Tu je naravno i Muzej Batinske bitke koji takođe svedoči o stradanjima našeg i ruskog naroda“, rekao je ovom prilikom Mirko Strigić.

Posle besede ispred murala grupa građana je zajedno pogledala dokumentarni film “Kamen svedoči” autorke mlade Somborke Jelene Nikšić, urađenog po scenariju Mirka Strigića, koji između ostalog govori o kamenu koji donešen iz porušenog manastira”Brana” iz Baranje i koji je ugrađen na ulaz u Hram “Bezdanske Lazarice”.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije

SportiCom

TV Sombor

SportiCom
Budi human - Helena