Yunet
 

Kultura

U Galeriji „Milan Konjović“ otvorena nova tematska izložba

TV Sombor • Redakcija TV Sombor • 4. novembar 2022. • 00:00 •

U Galeriji „Milan Konjović“ otvorena nova tematska izložba

U Galeriji “Milan Konjović” otvorena je nova tematska izložba pod nazivom „Vojvodina, beskrajna slikarska tema“.
Iako temastka, ova izložba ima i retrospektivni karakter, a teme koje dominiraju na ovim slikama vezane su za Konjovićev zavičaj – Sombor i Vojvodinu.

Na samom početku prisutnima su se obratili Milena Rackov Kovačić, direktora Galerije „Milan Konjović“ i Nebojša Vasić, kustos i autor izložbe.

„U postavci se nalazi 60 slika Milana Konjovića koje su nastale u razdoblju od 1913. do 1980 godine. Iako tematska, ova izložba ima i retrospektivni karakter, a teme koje su dominante na ovim slikama vezane su za Konjovićev zavičaj, za Sombor i Vojvodinu. Kada sam razmišljao ovoj izložbi i na koji način da uradim koncept, hteo sam da nađem još nešto što bi moglo da dopuni sadržaj ovog programa. Razmišljajući o tome palo mi je na pamet da u holu same Galerije napravim jedan kafanski ambijent i da pozovem folklorno društvo kao i moj kolega Jene Višnika da zajedno nekako oživimo slike u ono vreme kada je Konjovim živeo i radio u Somboru, a svi znamo da je za sobom ostavio do 6000 slika“, istakao je Nebojša Vasić, kustos i autor izložbe.

Izložbu je zvanično otvorila Anita Stojakov, član Gradskog veća za oblast kulture i obrazovanja.

„Dela Milana Konjovića plene pažnju i inspirišu nove generacije umetnike već decenijama, kao i ljubitelje likovne umetnosti. Meni lično isto tako, svaki put ma koliko puta pogledala dela Milana Konjovića svaki put ih doživim na drugačiji način i svaki put probude novu emociju“, rekla je između ostalog Stojakov.

Ovu izložbu je sufinansiralo Ministarstvo kulture, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajdnicama i Grad Sombor.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije

SportiCom

TV Sombor

SportiCom
Budi human - Helena