Yunet
 

Kultura

Srpska čitaonica „Laza Kostić“ obeležila jubilej 140 godina od izgradnje zgrade

TV Sombor • Redakcija TV Sombor • 12. decembar 2022. • 00:00 •

Srpska čitaonica „Laza Kostić“ obeležila jubilej 140 godina od izgradnje zgrade

Somborska Čitaonica „Laza Kostić”, jedna od najstarijih institucija kulture u Srbiji, u petak, 9. decembra, svečanom akademijom u prisustvu mnogobriojnih zvanica i gostiju, obeležila je jubilej 140 godina izgradnje Čitaoničkog doma kao i 177. godina rada.

„Srpska čitaonica sa velikim ponosom danas obeležava jubilej 140 godina od izgradnje čitaoničkog doma kao i 177. godina rada. Sve aktivnosti koje danas obavljamo nasledili smo ih od samog osnivanja. Za sve članove objekat je otvoren svaki dan, u prostorijama se obavljaju razne aktivnosti od čitanja dnevne štampe, do bavljenja društvenih igrama. Organizujemo raznovrsne programske aktivnosti, od izložbi slika i fotografija, promocija knjiga, muzičkih programa, kulturnih i istorijskih predavanja. Želim ovom prilikom da istaknem da je u skorijij budućnosti, uz deo vlastitih sredstava i veliku pomoć Grada Sombora i Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika, urađen projekat obnove i zamene prozora, fasade i dekorativne rasvete i da očekujemo u narednoj godini početak radova“, istakao je Borivoje Avramović, Predsednik Upravnog odbora Srpske čitaonice.

Predsednik Upravnog odbora Srpske čitaonice Borislav Avramović je na početku svečane akademije pozdravio sve prisutne, zahvalio se svim saradnicima na podršci i predstavio planove Čitaonice za naredni period.

Od mnogobrojnih gostiju prisutnima su se obratili Pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragana Milošević, Episkop mohački Damaskin, koji je preneo čestitke i pozdrave Episkopa Bačkog Irineja Bulovića. kao i gradonačelnik Sombora Antonio Ratković dok je kulturno-istorijske i arhitektonske vrednosti Srpske čitaonice predstavila Jelena Pilipović, pomoćnica direktora Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika.

Srpska čitaonica je povodom jubileja uručila priznanja pojednicima i institucijama. Priznanja uz likovni umetnički rad su dodeljena Vladi Autonomne Pokrajine Vojvodine, priznanje je primila Dragana Milošević, pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicaama , Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture, priznanje je uručeno Jeleni Pilipović, pomoćnici direktora Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika, Gradu Somboru, Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini somborskoj, Zavičajnom udruženju Srba “Korjeni”, Petru Arambašiću, bivšem predsedniku OU Srpske čitaonice i počasnom članu, te Ministarstvu kulture Republike Srbije priznanje je primila Gordana Predić savetnici ministarstvu kulture.

„Zdanje Srpske čitaonice, koje od 1969. godine ima status spomenika kulture, i jedno je od zdanja zahvalјujući kojima se Sombor naziva gradom bogate kulturne baštine i čuvarem tradicije. Mi danas možemo da budemo zahvalni onoj grupi viđenijih somborskih Srba: Simi Bikaru, Justinu Konjoviću, Niki Gruiću i drugim gradskim prvacima koji su bili svesni važnosti poštovanja svojih korena, porekla svojih pradedova i neophodnosti očuvanja nacionalnog identiteta kroz negovanje pisma, jezika, vere i običaja“, istakao je Antonio Ratković, gradonačelnik Sombora.

U okviru svečanog programa učestvovali su učenici Muzičke škole „Petar Konjević“.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije

SportiCom

TV Sombor

SportiCom
Budi human - Helena