Yunet
 

Poljoprivreda

Nabavljena nova oprema za terstiranje biljnih sorti

TV Sombor • Redakcija TV Sombor • 25. jul 2022. • 00:00 •

Nabavljena nova oprema za terstiranje biljnih sorti

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Poljoprivredna stručna služba Sombor predstavili su, u prostorijama PSS, rezultate projekta „Nabavka opreme za testiranje biljnih sorti“.

Nove mašine, među kojima su četvoreda sejačica za širokorede useve od 50 do 70 cm, kombajn za oglede sa adapterom za kukuruz, uljanu repicu i suncokret i sejačica za strmine, prema rečima direktora PSS Vladimira Sabadoša, služiće prvenstveno za mikrooglede.

Realizaciju nabavke novih mašina omogućila je Evropska unija, a ispred delegacije EU Nikola Bertolini poručio je da je poljoprivreda u Srbiji povezana sa EU, kao što je i EU povezana sa Srbijom, te da će i ubud uće pomagati jedni drugima.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Željko Radošević izrazio je zahvalnost delegaciji EU koja je kontinuiranim aktivnostima i finansijskom podrškom podržala opremanje ne samo PSS, već i još tri ogledna dobra u Srbiji, istakavši da će ova oprema nesumnjivo doprineti jačanju sektora semenarstva u Srbiji.

Zamenica gradonačelnika Ljiljana Tica i član Gradskog veća Slobodan Stanić ovom prilikom svečano su uručili učesnicima projekta makete fijakera, kao simboličan poklon, koji je pripremila Poljoprivredna stručna služba.

Projekat je finansirala Evropska unija u ukupnom iznosu od 483.558,00 evra, a nastao je kao jedan od rezultata zaključaka prethodnog IPA projekta „Jačanje kapaciteta fitosanitarnog sektora u oblasti priznavanja biljnih sorti uključujući i ovlašćene organizacije“.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije

SportiCom

TV Sombor

SportiCom
Budi human - Helena