Yunet
 

Poljoprivreda

Održana prezentacija novog rešenja u oblasti digitalizacije poljoprivrede

TV Sombor • Redakcija TV Sombor • 7. oktobar 2022. • 00:00 •

Održana prezentacija novog rešenja u oblasti digitalizacije poljoprivrede

Privredna komora Srbije – Regionalna privredna komora Zapadnobačkog upravnog okruga Sombor i Agro budžet doo održali su prezentaciju novog rešenjau oblasi digitalizacije poljoprivrede.

„Danas ćemo biti u prilici da predstavimo novi alat u oblasti digitalne poljoprivrede koji se bavi optimizacijom ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju. Pre svega on je namenjen za dve grupe naših korisnika – prva grupa koristika su naši poljoprivredni proizvođači koji putem ovog alata mogu da vrše određene optimizacije nabavke svih neophodnih inputa koji su potrebni da se ulože u poljoprivredu proizvodnju i na taj način ostvare značajne uštede kako u vremenu tako i u konforu tako i da spreče gubitak profita. U drugu grupu korisnika spadaju sva ona preduzeća koja svojim aktivnostima prate poljoprivrednu proizvodnju i ovaj alat im direktno na platformi omogućava kreiranje personalizovanih ponuda“, istakao je Aleksandar Marotić, koordinator projekta ABS digitalne platforme.

Prisutni su mogli i da čuu o značaju i ulozi Saveta za pametnu poljoprivredu Privredne komore Republike Srbije u kontekstu bržeg regionalnog značaja.

„Odmah na početku bih rekao da je opredeljenje Privredne komore Srbije – Privredne komore Beograda zapravo i aktivnosti da unaprede povezivanje između privrednih subjekata kojih u Beogradu ima najviše, institucija javnog sektora, instituta znanja i organizacija civilnog društva“, rekao je između ostalog Miodrag Veseli – koordinator za poljoprivredu PKS-PKB.

Takođe, bilo je reči o digitalizaciji u poljoprivredi tj. šansi za ubrzan privredni razvoj, prekograničnu saradnju i zapošljavanje stanovništva u pograničnim regijama.

„Digitalizacija prati savremene tokove u privredi i razvoju društva, tako da je nužnost koja može da obezbedi našim ljudima poljoprivrednim proizvođačima mnogo veće prinose. Veoma zahtevno Evropsko tržište hrane zahteva od proizvođača i količinu i kvalitet, po mogućnosti da bude i organska proizvodnja. Da bi to postigli ne možemo se držati samo tradicionalne privrede, ona jeste vredna – ima vrednosti u kvalitetu i aromi, ali se zahteva i količina i to količina zdravlja i ispravne hrane“, zaključuje dr Aleksandar Rodić, potpredsednik saveta za pametnu poljoprivredu PKS.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Emisije

SportiCom

TV Sombor

SportiCom
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad