Yunet
 

Privreda

PKS: Produžen rok za prijavu poslodavaca

TV Sombor • Redakcija TV Sombor • 7. decembar 2022. • 00:00 •

PKS: Produžen rok za prijavu poslodavaca

Poznato je da je dualno obrazovanje deo formalnog sistema obrazovanja i predstavlja model u kom se teorijska znanja stiču u školi, dok se praktična znanja i veštine stiču kod poslodavca, u realnom radnom okruženju. U zavisnosti od razreda koji pohađa, učenik provodi kod poslodavca jedan, dva ili tri dana nedeljno, što je utvrđeno planom i programom nastave i učenja za svaki obrazovni profil. Deo koji se odvija kod poslodavca naziva se učenje kroz rad.

Dualnim obrazovanjem poslodavci koji se uključe dobijaju kvalifikovan i obučen kadar spreman da se odmah uključi u proces rada kao i to da znatno smanjuju troškove za obučavanje radne snage. Uključivanje u dualno obrazovanje je dobrovoljno i namenjeno je onim poslodavcima koji u tome vide sistemski način da dugoročno reše problem nedostatka kompetentnih kadrova kroz sopstveno investiranje u obrazovanje.

U ponudi je preko 70 obrazovnih profila u trogodišnjem i četrvorogidišnjem trajanju.

Sve kompnanije koje su zainteresovane da se uključe u dualni sistem obrazovanja preko portla https://dualnoobrazovanje.rs/ mogu da otvore profil svoje kompanije, nakon toga da podnesu Zahtev za akreditaciju, i Izjave o spremnosti za uključivanje u dualno obrazovanje.

Ukoliko nijedan profil od ponuđenih profila ne odgovara potrebama poslodavca, na portalu je omogućena opcija putem koje mogu da navedu novi obrazovni profil za koji predlažu da se uvede u ponudu za realizaciju po dualnom modelu obrazovanja.
Za sada ima prijavljenih poslodavaca, razni profili su u opticaju ( pekar, bravar-zavarivač, industrijski krojač, električar, tehničar mehatronike…)

Ponovo su se prijavili poslodavci koji već učestvuju u ovom sistemu obrazovanja jer su prepoznali koje prednosti im donoci ovaj model, ali mogu da kažem da ima i novo prijavnjenih poslodavaca.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije

SportiCom

TV Sombor

SportiCom
Budi human - Helena