Yunet
 

Turizam

Održan 9. „Sajam torti, kolača i domaćih proizvoda“ u Bačkom Monoštoru

TV Sombor • Redakcija TV Sombor • 31. oktobar 2022. • 00:00 •

Održan 9. „Sajam torti, kolača i domaćih proizvoda“ u Bačkom Monoštoru

Udruženje građana „Podunav“ i Mesna zajednica Bački Monoštor, tokom proteklog vikenda, organizovali su 9. „Sajam torti, kolača i domaćih proizvoda“.

Sajam je organizovan u Domu kulture u Bačkom Monoštoru, a na samom početku sve prisutne ispred organizatora pozdravila je Zdenka Mitić. U kulturno umetničkom delu programa učestvovali su mali monoštorski tamburaši – učenici somborske muzičke škole, u klasi nastavnice Marine Kovač.

Posetioci sajma imali su priliku da probaju domaće torte, kolače, pekmeze, med i proizvode od meda, raznu zimnicu, a u ponudi se našla i mlevena paprika.

Sajma zbog dobro poznate situacije nije bilo dve godine, a prisutna gužva je pokazala da su se ljudi uželeli ovakvih druženja, ali i neodoljivih i ukusnih torti i kolača.

„U ponudi imam doboš tortu sa prženim šećerom, a imamo doboš tortu i sa čokoladom jel Monoštorci dosta vole sa čokoladom. Imamo mini pavlove, tortu sa orasima i moskva torta sa malinama, a u ponudi imamo i medenjake“, rekla je Marijana Zetović i Bačkog Monoštora.

„Donela sam sve što je stare mode, što su ranije stariji pekli kad sam ja bila mlada, mama moja kada je tako pravila, sada tako radimo i mi. Imamo gibanice, slaniše, mramorni kolač, a u ponudi su i mešani kolači, tu ima četiri vrste kolača“, istakla je Anica Daražić iz Bačkog Monoštora.

„Ja nisam znala da je ovo Sajam prodajnog karaktera, ja sam se više bazirala na izgledu, ukus se podrazumeva. Radila sam modeling, u pitanju je čokoladna torta, figurice su od fondana, sve na torti je sve do poslednjeg detalja jestivo“ završava Stevanka Pejčić iz Paraga.

Ovo je bila prilika da se nagrade najbolji:

Nagradu za najlepšu tortu dobila je Ružica Marijanović iz Bačkog Monoštora, a njoj je pripala i nagrada za najukusniju tortu, takođe doboš tortu. Najbolji kolač napravila je Marijana Zetović takođe iz Monoštora, dok je za najbolji tradicionalni kolač dobila Dragica Zeković iz Bačkog dobrog polja, za baklavice. Najbolji pekmez bio je onaj od višnje, a njega je napravila Mira Lugumerski iz Sombora. Dodeljena je i posebna nagrada, za najstariju učesnicu, Anicu Daražić koja u svojoj osmoj deceniji priprema kolače za ovaj sajam.

Nagrade su obezbedili Poljoprivredna stručna služba Sombor, Pčelarsko društvo „Pčela“ Bački Monoštor i Turistička organizacija Grada Sombora.

U sklopu 9. „Sajma torti, kolača i domaćih proizvoda“ upriličena je i izložba slika autorke Marije Turkalj Matić.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije

SportiCom

TV Sombor

SportiCom
Budi human - Helena