Yunet
 

Zdravlje

Počela kampanja „Čuvaj sebe – koristi zaštitnu opremu“

TV Sombor • Redakcija TV Sombor • 12. jul 2022. • 00:00 •

Počela kampanja „Čuvaj sebe – koristi zaštitnu opremu“

Ministarstvo privrede Vlade Republike Srbije saopštilo je da u cilju podizanja svesti o važnosti korišćenja lične zaštitne opreme tokom izvođenja građevinskih radova, radova kod kuće, kao i tokom sportskih i rekreativnih aktivnosti, u okviru projekta „EU za Srbiju – podrška bezbednijim proizvodima“, pokrenuta kampanja „Čuvaj sebe – koristi zaštitnu opremu“.

Kroz projekat „EU za Srbiju – podrška bezbednijim proizvodima“ Evropska unija podržava Ministarstvo privrede i druga resorna ministarstva u usklađivanju zakonodavstava Srbije i EU u oblasti slobodnog kretanja robe.

Ta oblast, uz slobodu kretanja ljudi, usluga i kapitala, predstavlja jednu od osnovnih sloboda na kojima se zasniva EU, jer jedinstveno i zajedničko tržište predstavlja srž evropskih integracija.

Kampanja „Čuvaj sebe – koristi zaštitnu opremu“ druga je od nekoliko medijskih promocija koje će biti sprovedene tokom trajanja projekta koji je usmeren ka daljem unapređenju procesa usklađivanja i primene propisa neophodnih za integraciju privrede Srbije u jedinstveno evropsko tržište.

Lična zaštitna oprema koristi se pri građevinskim radovima, a ovoj grupi pripadaju šlemovi, zaštitne naočare i rukavice. Prema važećem Zakonu o bezbednosti i zdravlju na radu, zaposleni su dužni da koriste sredstva i opremu za ličnu zaštitu na radu.

Osim toga, ovu opremu potrebno je koristiti i tokom sličnih radova kod kuće, da bi se izbeglo povređivanje. Lična zaštitna oprema su i naočare za sunce, kao i oprema za sportske aktivnosti – štitnici za laktove, kolena, zglobove i šake, kacige i pojasevi za planinarenje.

Korišćenjem lične zaštitne opreme tokom sportskih i rekreativnih aktivnosti, mogućnosti za povrede svedene su na minimum. Važno je da sva oprema bude usaglašena sa ergonomskim zahtevima i da bude efikasna i neškodljiva. To se potvrđuje znakom 3A, srpskim znakom usaglašenosti koji je paralela CE znaku u EU.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Emisije

SportiCom

TV Sombor

SportiCom
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad