instagram
 
instagram

Comnet

Ministar Vučević prisustvovao Svetosavskoj akademiji u Kumanovu

RTV Subotica • Redakcija TV Subotica • 27. januar 2023. • 09:30 •

Ministar Vučević prisustvovao Svetosavskoj akademiji u Kumanovu

Izaslanik predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević prisustvovao je večeras Svetosavskoj akademiji povodom Dana Svetog Save - nacionalnog praznika Srba u Republici Severnoj Makedoniji u Zanatskom domu u Kumanovu.

Obraćajući se prisutnima, ministar Vučević podsetio je na reči vizantijskog cara koji je u ranim hrišćanskim vremenima rekao da se „veličina jednog naroda ne gleda po broju tog naroda ni po teritoriji, već veličina jednog naroda gleda se po tome koliko je taj narod iznedrio iz sebe svetitelja i ugodnika božjih“.

- Da je vera iznad svakoga i svega pokazao nam je upravo on, srpski princ, monah, iguman manastira Studenica, književnik, diplomata i prvi arhiepiskop Srpske pravoslavne crkve rođen kao Rastko Nemanjić, a danas slavljen kao Sveti Sava. On, duhovni predvodnik našeg naroda i rodonačelnik srpske državne ideje u verskom, književnom i intelektualnom pogledu, Rastko Nemanjić, a potom Sveti Sava, odrekao se zemaljskih užitaka i svih blagodeti koje mu je život vladara, prestolonaslednika, mogao pružiti, odabrao je prosvetiteljski i duhovni put koji mu je bogatio dušu i nesluteći, a možda i sluteći, koliko će bogatstvo i blagostanje baš taj put doneti pokolenjima našeg naroda, rekao je ministar odbrane.

Prema njegovim rečima, iako najviše slavljen kroz crkvu i škole koje ga slave kao svog sveca, Sveti Sava živi u svakoj srpskoj duši „uobličavajući sve što je najbolje i najuzvišenije u srpskom rodu“. Zato Dan Svetog Save, naglasio je ministar Vučević, proslavljamo širom Srbije, ali i ostalih zemalja u kojima naš narod s ponosom živi.

- Svetosavlje kao ideja prosvećenosti, sloge i bratoljublja duboko je utkano u srpsko nacionalno biće. Zato danas svaki Srbin, ma gde se nalazio, s ponosom izgovara ime Svetog Save. Ovaj veliki praznik poziva nas na jedinstvo propagirajući poruku da smo jedno, braća i sestre, i da ćemo sve teškoće prebroditi samo ako živimo u slozi, u miru, ispunjeni ljubavlju i prema Bogu i prema nama samima, čuvajući, a to posebno kažem vama braćo i sestre u Makedoniji, čuvajući svoj jezik i identitet, kao što čuvamo svoju zemlju nikada ne zaboravljajući ko smo i odakle smo potekli, istakao je ministar Vučević.

Svetosavlje, rekao je on, mnogo je više od praznika koji se proslavlja jednom godišnje.

- Možemo slobodno reći da je svetosavlje načelo življenja kojim se mi svakodnevno vodimo kroz ceo naš život. U bezbroj mudrih misli koje su iza njega ostale izdvaja se jedna koja možda najsnažnije opisuje srž srpskog naroda, kako u prošlosti, ali i u današnjim vremenima – „Mi smo Srbi predodređeni da budemo istok na zapadu i zapad na istoku, i da priznajemo iznad sebe samo nebeski Jerusalim, a na zemlji nikoga, jer ili ćemo biti svoji ili nas neće biti“- rekao je ministar odbrane.

On je naglasio da je bilo mnogo pokušaja kroz istoriju da se slomi srpski narod.

- Jedan od najjačih je bio spaljivanje moštiju srpskog prosvetitelja Svetog Save pre više od četiri veka na brdu Vračar od strane Sinan - paše koji je verovao da će na taj način ugasiti svest o njegovoj veličini i slomiti srpski oslobodilački duh. Međutim, ono što je postigao bio je upravo suprotan efekat. Njegov duh se još više ukorenio i nastavio da se širi sve do danas kada smo svedoci velelepnog zdanja kakav je hram Svetog Save upravo na tom Vračaru. Taj prkos i ponos da ne damo na sebe i svoje održali su nas i činilo nas kroz tmurna vremena i jačima i mudrijima - rekao je ministar Vučević.

Ministar odbrane tom prilikom osvrnuo se i na važnost politike i dobrih odnosa sa susedima.

- Državna politika naše zemlje na čelu sa predsednikom Republike Srbije i vrhovnim komandantom Vojske Srbije Aleksandrom Vučićem upravo se vodi tim načelom propagirajući politiku i mira i slobodarstva, i stabilnosti, i prijateljskih odnosa sa svojim susedima kroz koje ćemo svi zajedno snažiti i napredovati na svim poljima sa jednim jedinstvenim ciljem, a to je bolja i sigurna budućnost za naše potomke. Upravo takve odnose gradimo i gradićemo sa našim makedonskim prijateljima kroz jačanje naših bilateralnih odnosa i unapređenjem saradnje na svim poljima - rekao je ministar Vučević.

Izražavajući zahvalnost večerašnjim domaćinima, ministar Vučević je rekao da su nas učinili ponosnim.

- Svi smo deo jednog jedinstvenog nacionalnog i kulturnog identitetskog prostora, jednog jedinstvenog bića i zamolio bih vas da čuvate svoj identitet poštujući svoju državu Republiku Severnu Makedoniju. I kao što volite Srbiju, volite tako i Makedoniju, i kao što volite Makedoniju volite tako Srbiju. I kao što znate makedonski jezik znajte i budite ponosi na srpski jezik, i kao što znate makedonsku ćirilicu nemojte da vam deca zaborave da pišu i srpsku ćirilicu. Braćo i sestre srećan vam Savindan, srećna vam slava svih Srba - poručio je ministar Vučević.

Gradonačelnik Kumanova Maksim Dimitrievski čestitao je Savindan u ime svojih sugrađana i zahvalio svima koji su došli da ga obeleže zajedno sa njima. Ukazujući na značaj svetosavlja za srpski narod, okupljenima se obratio i izaslanik predsednika Republike Srpske Milorada Dodika Radovan Kovačević.

Gostima u kumanovskom Zanatskom domu o Svetome Savi besedio je i dramaturg Dragoslav Bokan, ističući da je put vere iznad svakodnevice, iznad naših briga i granica, bitaka, kukavičluka i herojstava i da taj put vere teče paralelno sa istorijom, osvrnuvši se u svojoj besedi i na ulogu svetitelja na usmeravanje naših sudbina.

Bogat kulturno-umetnički program svečane akademije u Kumanovu obeležio je i nastup Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane “Stanislav Binički”, sa solistima Biljanom Vasiljević Mitrović i Draganom Milanovićem, kao i muzičke numere koje su izveli sa operskim pevačem Oliverom Njegom.

U okviru posete Kumanovu, ranije danas, ministar Vučević posetio je Kulturno-umetničko društvo “Srpski vez”, sa čijim članovima je razgovarao o jubileju desetogodišnjice postojanja koji obeležavaju ove godine, kao i planovima za naredni period. Tom prilikom, najmlađi članovi "Srpskog veza" izveli su i prigodan program u čast Savindana, kao i splet igara iz okoline Kumanova.
 

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad
Vojvođanski Magazin