instagram
 
instagram

Društvo

Veća podrška deci bez roditeljskog staranja i hraniteljskim porodicama

RTV Subotica • Redakcija TV Subotica • 16. septembar 2021. • 10:17 •

Veća podrška deci bez roditeljskog staranja i hraniteljskim porodicama

Smeštaj dece bez roditeljskog staranja, popularisanje te pružanje podrške hraniteljskim i usvojiteljskim porodicama kojima su ta deca i odrasli povereni na brigu i staranje, ključni su ciljevi Centra za porodični smeštaj i usvojenje, nove ustanove socijalne zaštite koja je, odlukom Pokrajinske vlade, nedavno osnovana u Subotici.
          O značaju i funkcionisanju ustanove koja je preuzela deo dosadašnjih nadležnosti  Centra za socijalni rad, te o poboljšanju kvaliteta života dece i odraslih kroz unapređenje hraniteljstva, za Magazin „Dani“ govorila je Dragana Kilibarda, v.d. direktora Centra za porodični smeštaj i usvojenje.
Gde je sedište Centra, koliko ima zaposlenih i kojih sve stručnih profila?
— Centar za porodični smeštaj i usvojenje  nalazi se u Subotici, na adresi Trg slobode 3/3, u zgradi Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje i Fonda za zdravstveno osiguranje, na trećem spratu gde se ranije nalazila Nacionalna služba za zapošljavanje. Trenutno imamo šestoro zaposlenih, od toga ekonomistu, pravnika i tri stručna radnika – savetnika za hraniteljstvo, dvoje po obrazovanju diplomirani socijalni radnik i jednog po obrazovanju master psiholog. Takođe, imamo master psihologa na volonterskom angažovanju i diplomiranog pedagoga na stručnoj praksi.
O koliko dece, odnosno hranitelja, je Centar preuzeo brigu i na koji način mogu da vam se obrate?
— Centar je, za sada, preuzeo nadležnosti od Centra za socijalni rad Subotica nad porodicama sa teritorije grada Subotice. To uključuje okolna mesta: Kelebiju, Žednik, Tavankut, Đurđin, Čantavir, Bajmok, Hajdukovo i Bačke Vinograde. Time je Centar za porodični smeštaj i usvojenje Subotica postao nadležan za 112 hraniteljskih porodica u kojima je smešteno preko 200 dece. Naši hranitelji mogu da nas lično posete u Subotici na adresi Trg slobode 3/3, da nas kontaktiraju putem telefona na broj 064/808-19-81 ili putem mejla na [email protected] Mogu i da nas „zaprate“  na našoj Fejsbuk stranici Centar za porodični smeštaj i usvojenje Subotica.
Kakve su sve potrebe dece bez roditeljskog staranja, odnosno odraslih lica  i na koji način im Centar pomaže?
— Potrebe dece na hraniteljstvu su iste kao potrebe dece koja se nalaze u svojim biološkim porodicama. To uključuje zadovoljenje osnovnih bioloških potreba, potreba za ljubavlju, prihvatanjem, osećajem sigurnosti, razvijanjem veština i sposobnosti. Ono što razlikuje decu na hraniteljstvu jeste što su ona prošla kroz iskustva u biološkoj porodici koja su najčešće loša, te imaju potrebu za intenzivijom posvećenošću hranitelja na prevazilaženju trauma i radu na emocionalnom reagovanju. Svako dete je individualno, nosi svoju priču i zahteva jedinstven pristup. Ono što je zajedničko, jeste da se hranitelji trude da detetu pruže sigurno okruženje koje je model funkcionalnog porodičnog života, da obezbede stimulativno okruženje za razvoj deteta i da odgovore na detetove individualne potrebe i karakteristike. Centar za socijalni rad kao organ starateljstva prati razvoj deteta, njihove karakteristike i zadovoljenje individualnih potreba. Naši savetnici za hraniteljstvo u tom procesu pružaju kontinuiranu stručnu podršku hraniteljima, usmeravaju ih kada dođe do nedoumica u rešavanju problema i prate ostvarivanje svrhe hraniteljstva.
U kojim slučajevima deca bivaju smeštena u hraniteljske porodice? Na koji način Centar doprinosi poboljšanju kvaliteta zaštite dece bez roditeljskog staranja?
— Deca koja se nalaze u hraniteljskoj porodici su tamo jer je u njihovoj biološkoj porodici postojala kriza zbog koje se nisu mogle na adekvatan način zadovoljiti potrebe deteta, koja je ometala njihov razvoj i nije pružala sigurno porodično okruženje. U zavisnosti od krize i mogućnosti za njeno prevazilaženje, dete je iz biološke porodice izmešteno privremeno ili trajno. Kada govorimo o krizi, taj pojam uključuje zanemarivanje, emocionalno ili psihičko zlostavljanje, fizičko ili seksualno nasilje i tako dalje. U tim slučajevima, Centar za socijalni rad reaguje i izmešta dete iz rizičnog okruženja. Uloga Centra za porodični smeštaj i usvojenje u poboljšanju kvaliteta zaštite dece bez roditeljskog staranja sastoji se u donošenju najbolje moguće odluke prilikom izbora hraniteljske porodice koja poseduje kompetencije sa kojima mogu da odgovore na potrebe deteta.                                 
Koliko trenutno ima hranitelja? Na koji način to mogu da postanu? Kakva su njihova prava i obaveze? Na koji način Centar jača njihovu ulogu?
— Trenutno se na našoj evidenciji nalazi 112 hranitelja, od toga 105 standardnih  i sedam povremenih. Način na koji neko može da postane hranitelj se sastoji od nekoliko koraka. Prvi je da zainteresovana osoba podnese zahtev za zasnivanje hraniteljstva i potrebnu dokumentaciju u Centar za socijalni rad. Nakon toga, osoba biva pozvana na intervju u ustanovu od strane stručnog  tima, obavlja se intervju sa članovima porodice u kućnoj poseti i na kraju, osoba prolazi kroz obuku pod nazivom „Program pripreme za hraniteljstvo”. Centar za socijalni rad izdaje potvrdu za bavljenje hraniteljstvom i kada se dete smesti kod hranitelja, njegove obaveze uključuju da obezbeđuje zdravstvenu zaštitu za dete, pravilnu ishranu, nabavku garderobe i obuće, zadovoljenje potrebe za ličnom higijenom, da opremi dete za školu, da neguje njegov identitet, integriše ga u socijalnu sredinu, radi na razvijanju kompetencija. Centar za porodični smeštaj i usvojenje pruža hraniteljima podršku u tom procesu u vidu osnaživanja kroz usluge savetovanja, pružanje psihosocijalne podrške, realizaciju grupnih edukativnih pograma zarad unapređenja kompetencija hranitelja, ali i kroz mogućnost individualnog savetovanja.  
U kojim slučajevima dete biva smešteno kod urgentnog hranitelja?
— Dete biva smešteno kod urgentnog hranitelja u situacijama kada je došlo do napuštanja deteta od strane roditelja, grubog zanemarivanja ili zlostavljanja ili kada su roditelji sprečeni da brinu o detetu zbog teške bolesti ili smrti. Takav vid hraniteljstva traje do razrešenja krizne situacije u biološkoj porodici ili do nalaženja standardne hraniteljske porodice za dete, ukoliko je neophodan smeštaj na duži vremenski period. U skladu sa najboljim interesima deteta primenjuje se odgovarajuća mera zaštite.
Na koji način se sprovodi briga o deci sa smetnjama u razvoju kada su u biološkim porodicama, odnosno kada bivaju smešteni u privremene hraniteljske porodice?
— Povremeno hraniteljstvo se primenjuje sa detetom sa razvojnim ili zdravstvenim teškoćama, koje živi u biološkoj ili hraniteljskoj porodici i koje se smešta u drugu hraniteljsku porodicu na kraći period u cilju predaha i očuvanja kapaciteta roditelja ili hranitelja za dalju brigu o njemu. Povremeni hranitelji preuzimaju deo brige o detetu, koja uključuje igru sa detetom, rad na aktivnostima i vežbama koje jačaju njegove veštine, građenje socijalne mreže, odlazak u prirodu i slično. Na taj način se preveniraju krizne situacije koje mogu da ugroze funkcionalnost porodice.

Tekst je objavljen u okviru projekta Subotička svakodnevica, koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta Grada Subotice. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad
Vojvođanski Magazin