instagram
 
instagram

Društvo

Dodeljeni udžbenici za 146 đaka

RTV Subotica • Sanela Simeunović • 23. septembar 2021. • 12:27 •

Dodeljeni  udžbenici za 146 đaka

U pet osnovnih škola u Subotici i okolini, dodeljeni su udžbenici za 146 đaka, pripadnika romske zajednice. Ova aktivnost realizuje se u okviru Programa prevencije napuštanja školovanja.

Učenici osnovnih škola „Matko Vuković”, „Đuro Salaj” i „Sečenji Ištvan” iz Subotice, kao i OŠ„Vuk Karadžić” iz Bajmoka i OŠ„Hunjadi Janoš” iz Čantavira dobili su besplatne udžbenike. Knjige su namenjene đacima uzrasta od prvog do četvrtog razreda, a dodeljene su u  OŠ„Sečenji Ištvan”. Iz  ove obrazovne ustanove, u kojoj je udžbenike dobilo 26 školaraca,  ističu da  ovo predstavlja veliku podršku, te se zahvajuju lokalnoj samoupravi.

U okviru akcionog plana grada Subotice i ove godine lokalna samouprava dodelila je udžbenike, ističe koordinatorka za inkluziju Roma grada Subotice, Klaudia Kurina. To je od velikog značaja za našu zajednicu i obrazovanje dece, ističe Kurina.

U školskoj 2021/2022 godini u osnovnim školama   ukupno ima 745 učenika romske nacionaslnosti, dok je u ovih pet njih 624. Svake godine iz budžeta se izdvajaju sredstva za unapređenje položaja pripadnika romske zajednice, a ove je izdvojeno 766.000 dinara u okviru Programa prevencije napuštanja školovanja. Realizovana su i dva značajna projekta, podseća  član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite i zdravstva, Ilija Đukanović.

Formiran je i novi Savet za unapređenje položaja Roma u proširenom sastavu, gde su uključene i organizacije civilnog društva, predstavnici privrede, ustanova i institucija našeg grada. Ono što se očekuje u narednom periodu  je i izrada novog lokalnog akcionog plana.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad
Vojvođanski Magazin