instagram
 
instagram

Društvo

Započeli radovi na izgradnji pruge Subotica – Horgoš - Segedin

RTV Subotica • Sanda Mileusnić Nikolić • 18. oktobar 2021. • 16:03 •

Započeli radovi na izgradnji pruge Subotica – Horgoš - Segedin

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban pristvovali su  svečanom obeležavanju početka radova na rekonstrukciji i modernizaciji železničke pruge Subotica-Horgoš-državna granica sa Mađarskom-Segedin.

Simboličnim spajanjem šina i pragova otpočeli su radovi na rekonstrukciji i modernizaciji pruge Subotica – Horgoš - državna granica sa Mađarskom – Segedin ukupne dužine 26, 63 kilometra. Radovi vredni 86,7 miliona evra predviđaju  elektrifikaciju pruge, obnovu staničnih zgrada na Paliću, Bačkim Vinogradima i u Horgošu, dva stajališta: kod Javnih skladišta i u Hajdukovu, kao i rekonstrukciju trinaest pružnih prelaza i dva pothodnika na Paliću i u Horgošu. Rok za završetak je novembar sledeće godine, a nakon što bude puštena u promet, vozovi će prugom saobraćati brzinom do 120 kilometara na čas. Otvarajući radove predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da će za 14 meseci naše dve zemlje imati najmoderniju evropsku železničku deonicu sa modernom pratećom opremom, bezbednosnim sistemima koje će biti osposobljene za opterećenje od 22,5 tone po osovini.

Premijer Mađarske Viktor Orban istakao je da obnavljanjem železničke linije stare 150 godina zapravo postavljamo kamen temeljac, jer ona predstavlja simbol saradnje i zajedničkog napretka Mađarske i Srbije. Ova pruga služila je kao migrantska ruta ka Evropskoj uniji, što je dovelo do nemogućnosti saobraćanja, te do njenog presecanja, a zbog svega toga građani sa obe strane mnogo su izgubili, dodao je Orban. On je istakao da će se nakon što se pruga ponovo osposobi iz Horgoša do Segedina stizati za 35 minuta, te da će se Mađarska zalagati za što jednostavniji prelazak granice.

Predsednik Vučić najavio je i početak radova na rekonstrukciji i renoviranju Opšte bolnice za koje će iz republičkog budžeta biti izdvojeno 40 miliona evra , završetak Narodnog pozorišta sa još  4,5 miliona evra, stadion u koji će biti uloženo 22 miliona evra, izgradnju vodovoda i kanalizacije, kao i otvaranje nemačke fabrike „Bojsen“ u novembru, te zaključio da naš grad čeka dobra budućnost, a da su uslov za to dobri odnosi sa Mađarskom.

Tekst je objavljen u okviru projekta Subotica – život, ljudi, događaji, koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta Grada Subotice. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad
Vojvođanski Magazin