instagram
 
instagram

Društvo

Pomozimo Leoni da ima što kvalitetniji život

RTV Subotica • Sanela Simeunović • 25. oktobar 2021. • 14:30 •

Pomozimo Leoni da ima što kvalitetniji život

Našoj maloj sugrađanki Leoni Kovač potrebna je pomoć svih nas kako bi imala što kvalitetniji život. Sa samo 14 meseci ova hrabra devojčica ima nekoliko dijagnoza, a kako bi dobila adekvatnu medicinsku pomoć, potreban je konstantan rad, jer nema konkretnog leka za izlečenje. 

Leona Kovač, devojčica koja nema ni  pune dve godine, svojom upornošću i željom za životom, uliva snagu i hrabrost roditeljima, da se svakodnevno bore, kako bi uz konstantan rad, omogućili svom detetu  maksimalnu medicinsku potporu.  Ova hrabra devojčica, rođena je u 30.nedelji i poslata je u Novi Sad, a kako priča njena majka Aleksandra, bila je stabilna prevremeno rođena beba. Dva poziva dnevno, uz reči da je dete stabilno, bile su vesti koje su tih dana njihov dom ispunjavale zahvalnošću i srećom. Jednoga dana, jedan poziv, promenio je sve. Usled infekcije bolničkom bakterijom i nedostatka kiseonika u mozgu došlo je do komplikacija: sepse, meningitisa, masivnog krvarenja na mozgu, periventrikularne leukomalacije i hidrocefalusa.

Roditelji male Leone, za samo četiri i po meseca, koliko je dete bilo u Novom Sadu, proživeli su kako kažu milion i uspona i padova. Sa dva meseca starosti ugrađen joj je VP šant, koji odvodi višak likvora, objašnjava majka. Lekari su rekli da će imati određen oblik cerebralne paralize, ali da se još uvek ne zna u kom smeru bolest može da napreduje. Otpusna lista bila je duga 9 strana, a na njoj zapisano 14 dijagnoza. Iako je kako kaže Aleksandra, bila ponuđena i pomoć u vidu smeštanja deteta u dom, ova porodica, odlučila je da se uhvati u koštac sa sudbinom i za malu Leonu pruži maksimalnu podršku.  

Leona kasni u psihomotornom razvoju, a s obzirom na njene dijagnoze potreban je konstantan rad, jer ne postoji jedan  lek koji može pružiti izlečenje. Iz tog razloga roditelji, kao i starija sestra Helena koja ima samo pet godina, svaki dan  rade vežbe,odlaze brojnim lekarima i sve ono što je neophodno dadevojčica ima što kvalitetniji život. Na mesečnom nivou troškovi iznose oko 200.000 dinara, što je bilo moguće finansirati jedan period, ali je sada sve teže, jer država ne pokriva sve, objašnjava Aleksandra. Ono što je najvažnije jeste danapretka kod deteta ima, a snage i volje ovih snažnih i hrabrih roditelja, svakako ne manjka. 

Svoja iskustva Leonini roditelji, dele i na fejsbuk stranici Budi human za Leonu, gde dele  sve ono što prolaze, kao  roditelji teško obolelog deteta. Svi građani koji žele da pomognu Leoni u lečenju, mogu da pošalju sms poruku 1125 na broj 3030, ali i da izvrše uplate na račune koji se nalaze na stranici humanitarne fondacije Budi human. 

Tekst je objavljen u okviru projekta Subotica – život, ljudi, događaji, koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta Grada Subotice. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena