instagram
 
instagram

Društvo

Digitalna grafika i internet oblikovanje –učenje od IT stručnjaka

RTV Subotica • Marijana Vojnić Rogić • 16. novembar 2021. • 12:05 •

Digitalna grafika i internet oblikovanje –učenje od IT stručnjaka tehničar za digitalnu grafiku i internet oblikovanje, politehnička škola, IT klaster, oliver guganović, iso planić, dualno obrazovanje

Prva generacija tehničara za digitalnu grafiku i internet oblikovanje po dualnom sistemu obrazovanja izlazi iz školskih klupa ove godine. Politehnička škola bila je prva u Srbiji kada je pre četiri godine uvela ovaj profil, a kako ističu, iskustva su veoma pozitivna, budući da su kroz saradnju sa privredom uspeli da ponude đacima veštine koje ne bi dobili kroz tradicionalno školovanje.

Marko Kaurin je među 30 učenika koji će ove godine maturirati na smeru za digitalnu grafiku i internet oblikovanje. Kako kaže, opredelio se za ovaj profil jer nije hteo strogo da se bavi programiranjem, već i dizajnom i izradom internet stranica, a s obzirom da se obrazovao po dualnom modelu imao je priliku da stiče znanje od najboljih stručnjaka u toj branši.

I Markova drugarica iz razreda, Ivana Živadinović, smatra da je smer idealan spoj kreativnosti i programiranja, zbog čega je kako ističe, upravo i upisala digitalnu grafiku i internet oblikovanje.

Profil je realizovanon u saradnji sa subotičkim IT klasterom i nekoliko kompanija koje su bile zainteresovane da se uključe u proces obrazovanja budućih IT stručnjaka, kojih kako, poručuju, konstantno manjka na tržištu rada. S druge strane, škola je obezbedila savremene kabine odakle se odvijalo učenje kroz rad, mahom daljinski, uz nadzor stručnjaka.

Politehnička škola nudi ukupno pet smerova po dualnom sistemu, a planira od sledeće školske godine i još dva nova: tehničara za multimedije i geodetske tehničare.

 

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena