instagram
 
instagram

Društvo

Brojni su svakodnevni problemi i izazovi OSI

RTV Subotica • Redakcija TV Subotica • 18. novembar 2021. • 16:24 •

Brojni su svakodnevni problemi i izazovi OSI Foto:subotica.com

Česti problemi u komunikaciji sa Centrom za socijalni rad, kombi star 22 godine, koji je u lošem stanju što značajno utiče na realizaciju brojnih aktivnosti, malo povlastica koje imaju a koje bi im i te kako pomogle, nepristupačnost ustanova i javnog prevoza, samo su neki od problema sa kojima se svakodnevno susreću osobe sa invaliditetom u našem gradu.
    — Grad ima budžet od šest milijardi i ne razumemo da ne može da odvoji tri odsto za osobe sa invaliditetom, a to je oko 180 miliona dinara. U Subotici imamo 16-17 udruženja koja se bave problemima osoba sa invaliditetom i sa tim budžetom mogli bismo da rešimo brojne probleme — smatra Stipan Cakić iz Udruženja „Centar za pravi život”.  — U Beogradu osobe sa 80 odsto telesnog oštećenja sve plaćaju upola manje, postavlja se pitanje zašto smo mi u Subotici diskrimisani po tom pitanju. Problem je i direktno finansiranje, odnosno novac koji dobijemo od Grada. Mi dobijemo 200.000 dinara, a moramo da pozajmimo 100.000 dinara da potrošimo i opravdamo da bi nam Grad to refundirao.
Gradski autobuski prevoz je, kako tvrde, neusklađen sa potrebama osoba sa invaliditetom.
— „Subotica-trans” je nabavio autobuse koji, kako kažu, imaju rampe. Jednom sam probao da uđem i skoro sam ispao iz kolica. To nisu klasične rampe, to su, kako mi kažemo „skakaonice”, pod visokom kosinom. Autobuske stanice su nam takve kakve jesu, i zbog toga ja ne mogu da uđem u autobus. Drugi problem je što takvi autobusi saobraćaju samo na nekoliko linija. Bilo je situacija i da vozač nema ključ, ili ne može da otvori tu rampu — objašnjava Dejan Đokić iz Udruženja „Centar za pravi život”. — Želja mi je da pogledam predstavu u novoj zgradi pozorišta, ali bojim se da to neću moći. Kada se pravila nova zgrada, o svemu se mislilo samo ne o potrebama osoba sa invaliditetom. Koliko sam video na slikama, u toj zgradi ima mnogo stepenica, a nema nijedna rampa. Po zakonu ne bi smeo da se dozvoli tehnički prijem, ali videćete, biće tako ostavljeno. Sramota je da pozorište, koje toliko dugo čekamo, nema pristup za osobe sa invaliditetom.
Predstavnici udruženja osoba sa nvaliditetom su neke od problema sa kojima se suočavaju predočili lokalnoj ombudsmanki Eriki Tot Salai.
— Najviše primedbi dobijamo na komunikaciju sa Centrom za socijalni rad, korisnici se žale da sporo radi, te da vrlo često ni ne dobiju odgovore na svoje upite.  Rok za rešavanje predmeta je 30 dana, najduže 60, a posle toga se krši zakon. Već kada probiju rok od 30 dana, naprave puno problema korisnicima. Ova ustanova mora da ima poseban senzibilitet za potrebe onih osoba sa kojima rade. Imamo jako puno pritužbi na njihov rad, pa pozivam sve koji ne dobiju odgovore da nam se jave, a mi ćemo im se službeno obratiti — objašnjava Tot Salai.
Sva prava koja ih sleduju, OSI mogu da pronađu u Vodiču kroz prava i subvencije za socijalno ugrožene, osobe sa invaliditetom i podršku porodici.
— Ustav Republike Srbije propisuje da građani i porodice kojima je neophodna društvena pomoć u cilju zadovoljenja opštih životnih potreba, savladavanja, socijalnih i drugih potreba imaju pravo na socijalnu zaštitu. U Srbiji ne postoji propis koji reguliše sva prava i subvencije, samim tim je teško pratiti način ostvarivanja tih prava. Zbog toga smo izradili Vodič, kako bismo bolje informisali građane, u skladu sa važećim propisima — dodaje Tot Salai, navodeći da je cilj definisanja ovih prava poboljšanje opšteg položaja osoba sa invaliditetom, unapređenje kvaliteta života i jačanje socijalne inkluzije.
Među pravima koja obezbeđuje Grad Subotica su pravo na informacije, pravo na učešće u donošenju odluka o svom stanju i potrebama, pravo na slobodan izbor usluge, pravo na poverljivost podataka, kao i pravo na pritužbu. Što se tiče dnevnih usluga, Tot Salai precizira da se radi o Dnevnom boravku za decu i omladinu sa smetnjama u razvoju, zatim Dnevnom boravku za umereno i teže mentalno nedovoljno razvijena odrasla lica, Dnevnom boravku odraslih i starih lica sa invaliditetom, pomoći i nege u kući, klubovima za odrasla i starija lica i ličnom pratiocu deteta. Pored dnevnih usluga, tu su usluge podrške za samostalan život, savetodavne usluge i usluge smeštaja (privremeni smeštaj i Sigurna kuća za žrtve nasilja).
— Pozivam  sva subotička  udruženja da naprave radni sastanak, da definišu svoje potrebe i svoja očekivanja, da se donese zajednička procena prema kojem nivou vlasti treba da se upute primedbe, pa da se krene u postepeno rešavanje — poručuje zaštitnica građana.

Tekst je objavljen u okviru projekta Subotička svakodnevica, koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta Grada Subotice. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena