instagram
 
instagram

Društvo

I u Subotici cilj zaustaviti do 2030.godine pandemiju HIV-a

RTV Subotica • Sanela Simeunović • 1. decembar 2021. • 14:27 •

I u Subotici cilj  zaustaviti do 2030.godine  pandemiju HIV-a

Subotica je jedan od sedam gradova u Srbiji, koji je juče potpisao međunarodnu Parisku deklaraciju, koja za cilj ima da se do 2030.godine  pandemija HIV-a i AIDS-a zaustavi. Iz subotičkog Udruženja „Stav +” tim povodom ističu, da je to veliko priznanje i podstrek da se dosadašnji rad nastavi, te dodaju da je i dalje veoma važno da pojedinac zna svoj HIV status.

Ove godine 1.decembar obeležava se pod sloganom „Nejednakost, AIDS, pandemija, da stavimo tačku”.  Podaci za ovu godinu kada je u pitanju testiranje građana nisu ohrabrujući, kažu iz Udruženja „Stav +”, a pretpostavlja se da je uticala  i situacija sa pandemijom korona virusa. Mora doći do oslobađanja stigme i straha i ne sme se  zaboraviti važnost testiranja, podsećaju iz udruženja. Ove godine u našem gradu obavljeno je  57 , od kojih su dve osobe muškog pola bile pozitivne, a ukupno oko 40 osoba živi sa HIV-om u našem gradu.

Podrška grada Udruženju „Stav + ” nije izostala još od 2008.godine. Rad dug preko jedne decenije, bio je dobar pokazatelj kvalitetnog pružanja podrške kroz adekvatne programe svih relevantnih ustanova i institucija, kao i civilnih društava, koji je doveo do toga da je upravo  i Subotica izabrana za potpisivanje Pariske deklaracije. Povodom 1.decembra, deklaracija je potpisana juče, a učestvovalo je još šest gradova iz Srbije. Ovo podrazumeva određene aktivnosti i obaveze u narednom periodu, objašnjavaju iz lokalne samouprave,a cilj je do 2030.godine zaustaviti pandemiju  HIV-a i AIDS-a. 

Za potrebe rada udruženja „Stav +” za 2021.godinu iz budžeta grada izdvojeno je 120.000 dinara. Ovo udruženje bavi se pre svega pružanjem podrške osobama koje žive sa HIV i AIDS-om na teritoriji našeg grada, ali i šire, kao i svim aktivnostima u vezi sa prevencijom HIV-a u našoj zemlji. .  U narednom periodu kroz rad udruženja, više pažnje će se posvetiti i samoj prevenciji, a tim povodom 4.decembra u  njihovim prostorijama održaće se i besplatna testiranja od 11 do 16 časova.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena