instagram
 
instagram

Društvo

Delaj, ne oklevaj: „Jedna uz drugu” u borbi za zdravlje

RTV Subotica • Redakcija TV Subotica • 3. decembar 2021. • 18:09 •

Delaj, ne oklevaj: „Jedna uz drugu” u borbi za zdravlje FB Jedna uz drugu

Krajem septembra prošle godine, oko 80 Subotičanki koje su se lečile od raka dojke, one koje su tu bolest ostavile za sobom, članovi njihovih porodica, prijatelji, kolege, lekari i medicinsko osoblje sa onkološkog odeljenja, na poziv organizacije „ Evropa Dona Srbija” podržali su manifestaciju „Trka za lek”, šetnjom od tri kilometra, odnosno trkom na pet kilometara. Poznanstvo nekolicine njih, sklopljeno na ovoj manifestaciji, preraslo je u druženje, iz kog se rodila ideja o osnivanju udruženja koje bi pomagalo ženama koje prolaze kroz borbu sa rakom dojke.

Fotografija: FB Jedna uz drugu

Prvo su otvorile Fejsbuk stranicu, da bi s proleća ove godine ozvaničile rad Udruženjem „Jedna uz drugu”, za podršku ženama obolelim i lečenim od karcinoma dojke. Preme rečima predsednice Udruženja, Milice Pećerić, koja je i sama vodila bitku sa ovom opakom bolešću, u radu ih vode tri cilja.

— Jedan je da pomognemo ženama koje se bore sa bolešću, sa onim što ih snalazi, kroz šta prolaze, kako savetima, tako i u svakom drugom smislu. Drugi je da pomognemo ženama koje su prošle proces lečenja i koje se bore sa posledicama koje on neminovno ostavlja u vidu limfedema, psiholoških problema... Treći, i najvažniji je preventiva, odnosno skretanje pažnje ženama da treba sve da urade da ne obole, a ako bolest ne može da se spreči, da je otkriju na vreme, jer to je „viza za život”.

Udruženje „Jedna uz drugu” ženama pruža podršku kroz različite aktivnosti, ističe Tanja Antić, koordinatorka aktivnosti.

— Jedna od najznačajnijih aktivnosti koje organizujemo su psihološke radionice, kao i individualni tretmani naših članica sa psihologom, zatim fizioterapeutske vežbe za ublažavanje fizičkih tegoba nakon operacije, kreativne radionice, jogu, vežbe disanja... Osim toga, Udruženje pruža i informacije koje ženama olakšavaju put lečenja i period nakon tog procesa, koji sa sobom nose brojna pitanja, strahove i izazove. Imamo Viber grupu sa preko 80 članica, u okviru koje se komunikacija odvija svakodnevno. Iskustvena podrška je veoma važna. Mi ne delimo medicinske savete, ali pomažemo jedna drugoj kroz iskustva koje smo proživele.

Fotografija: FB Jedna uz drugu

Vojislava se sa dijagnozom karcinoma dojke suočila 2012. godine. Iako je imala podršku lekara, porodice i prijatelja, bilo joj je potrebno i da sve ono kroz šta je prolazila podeli sa nekim ko je bio u istoj situaciji.

— Bila sam među prvim članicama kada je Udruženje osnovano, upravo iz razloga što je meni nedostajalo da mi u nekom momentu neko kaže: slušaj, nećeš umreti sutra, ideš ovako ili onako, ali biće sve u redu, evo, vidi mene, ja sam tu 5, 10, 15 godina... Mislim da je dobra uloga Udruženja to što žene imaju priliku da vide da mogu da pobede bolest.

Iako angažovanje u Udruženju „Jedna u drugu” pored privatnih i poslovnih predstavlja dodatnu obavezu, za članice saznanje da su nekome pomogle predstavlja veliku satisfakciju.

— To je možda i najvažniji aspekt ove priče, kada vidimo da smo uradile nešto dobro i kada, pre svega, vidimo zadovoljstvo na licima naših članica. Naše iskustvo delimo širokog srca, jer želimo da olakšamo težak i traumatičan put kako ženama koje ga prolaze prvi put, tako i onima koje su na njemu, drugi, treći put. To su teške situacije, kako za obolele žene, tako i za njihove porodice, i zato nam je veoma važno da možemo da pomognemo na bilo koji način.

Udruženje „Jedna uz drugu” se može kontatirati putem istoimene Fejsbuk stranice, putem sajta www.jednauzdrugu.rs, kao i u njihovim prostorijama u Šantićevoj ulici br. 92, svake srede od 16 do 20 časova.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena