instagram
 
instagram

Društvo

Da nas bude više: Pravilno vođenje trudnoće

RTV Subotica • Redakcija TV Subotica • 20. decembar 2021. • 10:59 •

Da nas bude više: Pravilno vođenje trudnoće

Od pozitivnog testa za trudnoću počinje etapa za svaku ženu koja znači redovne odlaske ginekologu – kalendar vođenja trudnoće podrazumeva nekoliko obaveznih pregleda i nekoliko obaveznih ultrazvučnih pregleda, kontrole krvi i briseve. Trudnoća bi trebalo po pravilu da se vodi u lokalnom Domu zdravlja i na kraju u porodilištu ili bolnici, međutim, sve izraženiji nedostatak specijalista ginekologije i akušerstva, naročito u manjim mestima u Vojvodini, budućim majkama ne ostavlja mnogo izbora, već da se odluče za privatne klinike. Među njima je i Bečejka Zorana Ljubojev.

 — Pre svega moram da kažem da mi je devet meseci trudnoće proteklo veoma lepo i da nisam imala nikavih poteškoća i komplikacija. Što se tiče samog vođenja trudnoće, odlučila sam da to bude u privatnoj ordinaciji, budući da naš dom zdravlja već godinama unazad ima problem sa ginekolozima jer su u jednom momentu otišla sva tri doktora, tako da sam odlučila da svoje poverenje poklonim jednoj privatnoj ordinaciji gde sam odlazila u proseku jednom mesečno na redovne kontrole — priča mlada majka jednog dečaka. — Tamo su mi takođe ponudili da uradim prenatalni test, ali s obzirom na to da u mojoj i suprugovoj porodici nije bilo nekih genetskih anomalija i oboljenja, odlučili smo da to ipak ne uradimo, s obzirom na to da se cena ovih testova kreće od 500 evra pa naviše, a to je novac koji je preko potreban za pripremu za bebu, tako da smo preskočili taj korak. Sve ostalo je proteklo zaista u najboljem redu i ne kajem se što sam išla privatno. Doduše, sam kraj trudnoće sam realizovala u državnoj ustanovi, odnosno u bolnici u Senti, gde sam obavila i nekoliko poslednjih pregleda. Svim ženama bih preporučila da, pre nego što zatrudne, odluče kod koga će ići, jer je to zaista  bitan faktor prilikom vođenja trudnoće, i svakako, ono što je bitno kada je žena u drugom stanju, jeste da pazi na sebe, da se pravilno hrani, da odmara, ali ne da ne radi ništa već koliko joj prija. To je nešto čime sam se ja vodila i zato kažem da mi je tih devet meseci bio zaista jedan lep period života — dodaje Zorana.

Kako ističu ginekolozi, redovne kontrole za svaku zdravu trudnicu obavezne su jednom mesečno, dok kod komplikovanijih trudnoća to može biti i više puta. Obavezne su i laboratorijske analize u svakom tromesečju, i na kraju ctg kontrole.

 — Prvi dolazak je najčešće pregled na kome utvrđujemo trudnoću ultrazvučno, na nekom opštem ginekološkom pregledu utvrđujemo zdravstveno stanje, radimo osnovne laboratorijske analize, najčešće bris, da bismo isključili infekcije, Papa bris, ako nije rađen u skorije vreme, utvrđujemo i verovatan termin porođaja — objašnjava specijalista ginekologije i akušerstva, dr Sanja Burzan. — Trudnicu upućujemo u pravilnu ishranu, kako da se ponaša u trudnoći, šta sme a šta ne sme, da li sme da radi, da li sme da se bavi sportom, vrlo često pitanje je i da li trudnice smeju da imaju odnose. Dakle, jedna zdrava trudnica u principu sme sve, dok kada ima komplikacija svaki lekar trudnicu ograničava u svemu tome. Kraj prvog tromesečja je interesantan po ultrazvučnom pregledu u 12. nedelji, koji je vrlo važan za postojanje rizika od neke hromozomske greške kod bebe, radimo i biohemijski deo skrininga, kada utvrđujemo potrebu za nekim daljim skrininzima. Nekako trudnice obično odahnu prelaskom u drugo tomesečje, jer se računa da je tada i rizik od gubitka trudnoće značajno manji. U drugom tromesečju pratimo i razvoj i rast bebe i izuzetno je važan taj ultrazvučni pregled između 22. i 26. nedelje, kada se vrlo često odlučimo da je uputimo ekspertu za ultrazvučnu dijagnostiku koji će pogledati detaljno celu bebicu. Takođe, i dalje se traga za nekim hromozomskim greškama, ali i nekim urođenim anomalijama. U trećem tromesečju polako počinje priprema za porođaj. Nije loše da se trudnice priključe školici za trudnice, gde se teoretski i praktično upućuju u porođaj. Kada je trudnica zdrava, onda uvek planiramo prirodan porođaj — napominje dr Burzan.

Dr Burzan ističe i da svaka trudnica treba da uzima suplemente, na prvom mestu folnu kiselinu, a svaka zdrava trudnica može da vodi normalan život sve do pred porođaj.

— Svim ženama koje se pripremaju za trudnoću savetujemo da uzimaju folnu kiselinu. To je jedini vitamin koji se uvodi svim, pa čak i potpuno zdravim trudnicama. Najčešće savetujemo i kombinacije vitamina i minerala koje su prilagođene za određeni stadijum trudnoće. Osim ovih multivitamina, suplementira se gvožđe, u drugoj polovini trudnoće vrlo često i magnezijum koji smanjuje kontrakcije — poručuje naša sagovornica.

Projekat „Da nas bude više” je sufinansiran iz budžeta Pokrajine – Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad
Vojvođanski Magazin