instagram
 
instagram

Društvo

Da nas bude više: Porođaj i oporavak porodilje

RTV Subotica • Redakcija TV Subotica • 21. decembar 2021. • 09:27 •

Da nas bude više: Porođaj i oporavak porodilje

Na odeljenju akušerstva i ginekologije Opšte bolnice u Subotici na svet godišnje dođe više od 1.000 beba, a procena je da se oko 20 odsto rodi carskim rezom. Čak dva puta u dve godine ovde je rodila dve devojčice Subotičanka Nina Milanković – prvu prirodnim putem, drugu carskim rezom i njena iskustva su veoma različita, kao i sam oporavak nakon porođaja. Nina poručuje – očekujte neočekivano.

— Prva trudnoća je trajala tačno devet meseci, tekao je porođaj prirodnim putem, nije pukao vodenjak. Ja sam ostala kod kuće što duže, muž i ja smo merili vreme kontrakcija, jer ne treba ni prerano otići u bolnicu, a ni prekasno. U bolnici sam imala sjajnu babicu, jer nema veće podrške za ženu, kao i dobrog lekara koji se uključi pravovremeno. Ono što je bio problem, jeste da sam ja u obe trudnoće dobila po 20 kilograma i kada su me ugledali u bolnici mislili su da ću se lako poroditi, dok je na papiru pisalo da je beba lakša nego što je zapravo bila. Ono što nisam očekivala, jeste tako težak porođaj sa komplikacijama. Iako je to prvo iskustvo bilo traumatično, to ne mora da bude kočnica i ja sam se uprkos tome odlučila za drugo dete. Upravo zbog toga, lekari nisu hteli da rizikuju drugi put, i moja druga ćerkica na svet je došla carskim rezom. Taj zahvat je sam po sebi zahtevan, imate više medicinskih priprema, ranije ulazite u bolnicu, duže ostajete, ali je podjednako čarobno kada vidite svoje dete, iako vas u tom momentu lekari operišu - priča ova mlada majka.

Kako objašnjava specijalista ginekologije i akušerstva, dr Sanja Burzan, lekari uvek trudnicu pripremaju za prirodan porođaj, što ne znači da će se on tako i okončati ukoliko dođe do nekih komplikacija i nepredviđenih situacija tokom samog porođaja. Samo izuzetno, kada postoje zdravstvene indikacije, ginekolozi buduće majke pripremaju za carski rez. Ono zbog čega lekari insistiraju na prirodnom porođaju jeste što je manje invazivan i oporavak je daleko brži. Osim toga, postoji mogućnost epiduralne anestezije koja umnogome olakšava i obezboljava najbolniji deo porođaja, pojašnjava dr Burzan.

— Ponekad i u situacijama kada mi očekujemo i upućujemo ženu na prirodan porođaj, on može da se završi operativnim putem, zato se na kraju krajeva žene porođaju u porodilištima a ne kod kuće. Dakle, mi kad pripremamo trudnicu, pripremamo je kao da će se poroditi prirodnim putem i sve one analize koje odradimo su priprema za prirodan porođaj, ali nažalost, ponekad posluži kao priprema za carski rez. Kada je reč o ženama za koje od starta znamo da neće moći prirodno da se porode, pripremimo ih unapred za oprativni rez. Postoji značajna razlika u oporavku, gde je on mnogo blaži kada se žena porodi prirodnim putem, dok kod carskog reza traje nešto duže, navodi naša sagovornica.

Stručnjaci ističu da opravak majke nakon porođaja obično traje šest do osam nedelja, jer su se tokom trudnoće u telu porodilje dešavale velike, prirodne promene. U periodu oporavka potpuno je prirodna i osetljivost porodilje, kao i njene emotivne oscilacije i briga o tome da li sve radi kako treba. Nivo hormona estrogena posle porođaja opada 90 posto u odnosu na period trudnoće, psihički usponi i padovi su očekivani, ali bi trebalo da se smanje i nestanu u periodu od nekoliko nedelja. Zbog toga je briga okruženja veoma značajna. Ako majka i posle par nedelja ima simptome psihičkih oscilacija, treba da se javi lekaru, jer može da dođe do stanja koje se naziva postporođajna depresija.

Projekat „Da nas bude više” je sufinansiran iz budžeta Pokrajine – Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena