instagram
 
instagram

Društvo

Da nas bude više: Prvi dani s bebom kod kuće

RTV Subotica • Redakcija TV Subotica • 22. decembar 2021. • 08:51 •

Da nas bude više: Prvi dani s bebom kod kuće Foto: pixabay

Nakon porođaja i dolaska bebe u kuću, prvi dani mogu da budu veoma haotični za porodicu, naročito za majku. Da li je beba gladna? Kada je presvući? Kako uspavati bebu? Zašto plače? Kako je okupati? To su uglavnom najčešća pitanja novopečenih roditelja. Kako priča majka sad već dvogodišnjeg dečaka, Silvia Martinović, ti prvi dani za nju su bili veliki izazov, naročito što je od medicinskih radnika u bolnici dobijala oprečne informacije. Na kraju se najviše oslonila na instinkt i sve je došlo na svoje mesto nakon nekoliko dana.

 — Mislim da problemi mladih roditelja počinju još u porodilištu, sa majkama, naravno. Ja na svom primeru vidim da mlade majke, pogotovo prvorotke, dobijaju  kontradiktorne informacije i ponekad ni sami zdravstveni radnici nisu sasvim sigurni kako da vam sve objasne, zapravo jesu sigurni, ali ne znaju kako da kažu. Meni je neonatolog rekao da hranim sina kad god mogu, kada on traži, pošto je bio na dohrani od početka. S druge strane, patronažne sestre su mi još u bolnici rekle da to neće biti dobro, jer će beba odmah imati grčeve. I šta onda da radi jedna prvorotka? To su stvari na koje vam ni brojne školice za trudnice ne daju odgovore. Ja verujem da  je najbolje da majka posluša svoj instinkt, tako je bilo i sa mnom. I naravno, najbolji saveti moje majke — priseća se Silvija. Ipak, njoj je razliku od većine porodilja, bilo lakše kad je stigla kući. — Shvatila sam da dete treba da hranim kada on traži i da ne plače zato što ima grčeve, nego zato što je gladan. Ali to sam nekako morala sama da shvatim, jer kao što sam rekla, dobijamo informacije za koje ponekad imamo osećaj da su konfuzne. Sve u svemu, ono što je meni bilo od najveće pomoći, jeste patronažna služba, ali i telefonska služba Halo beba, koju možete tokom 24 sati pozvati bilo kad — poručuje ova mlada majka.

Prvi kontakt i najveću sistemsku podršku mlade majke dobijaju upravo od patronažnih sestara. One su te koje prve ulaze u dom nakon porođaja i uče majke kako se postupa sa bebom.

 — Naša najznačajnija uloga jeste da podržimo majku nakon porođaja u tim prvim posetama, kada se viđamo svaki dan i često u toku prvog meseca. Sve se svodi na edukaciju i pomoć pri dojenju i uspostavljanju dojenja, zatim oko nege novorođenčeta, da bi se one malo lakše snašle u novim uslovima — objašnjava patronažna sestra Ksenija Vujković Lamić i ističe da je svaki radni da različit. — Osnovno je i da damo savete majkama kako da se što pre oporave od porođaja, da im pomognemo da budu zadovoljne i sigurne u to da su njihove bebe nahranjene i  site, zatim da okupamo novorođenče, odnosno da im pomognemo u sticanju veština oko nege, oko oblačenja. Sve su to novine, pogotovo za prvorotke. Takođe, dajemo i informacije o daljem toku, kome treba da se obrate u smislu kontrola koje su predviđene i povezivanja sa drugim ustanovama, poput Dečjeg dispanzera — precizira naša sagovornica.

Dolazak bebe u kuću je velika promena za ženu, u fokusu više nije ona sama već novorođenče, zbog čega je podrška porodice veoma važna, ističu psiholozi. Statistika kaže da čak svaka peta žena u Srbiji boluje od postporođajne depresije, a ako traje duže to onda prelazi u kliničku depresiju. Takođe, treba razlikovati bejbi bluz koji je stanje nedelju-dve posle porođaja, kada je žena veoma osetljiva. Ono što je problem, jeste što izostaje sistemska psihološka podrška mladim majkama.

— Priprema za bebu treba da počne čim žena zatrudni. U smislu šta će je sve čekati, koliko će biti promena u smislu i njenog fizičkog izgleda, ali i psihičkog stanja. Tako da je bitno da sama buduća majka razgovara sa već iskusnim majkama ili svojom majkom, bakom, tetkom, koje imaju iskustva sa malim bebama. Nakon samog porođaja veoma je bitna podrška ženske strane u porodici ili prijateljica, jer će ona biti u strahu. Ono što je negde tužno, jeste to što ne postoji sistemska podrška ženama koje su se tek porodile, u smislu da im društvo ne nudi savetovališta i onda je žena, ako nema podršku porodice, prinuđena da ide na psihoterapiju kako bi dobila stručnu pomoć, ali o svom trošku — pojašnjava psiholog, Dragana Ćupurdija.

Prvi dani se umnogome tiču bebe i sve se organizuje kako bi se bebi ugodilo. Zbog toga stručnjaci poručuju: Drage majke, i vi ste bitne. Veoma bitne. Brinući o sebi, brinite o vašim bebama. Neka kraj dana bude vaših pet minuta. Posvetite se svojim potrebama. Delegirajte kućne poslove. Sve to može da čeka i sve je to nebitno spram srećne mame.

Projekat „Da nas bude više” je sufinansiran iz budžeta Pokrajine – Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena