instagram
 
instagram

Društvo

Da nas bude više: Mere podrške roditeljima

RTV Subotica • Redakcija TV Subotica • 25. decembar 2021. • 11:42 •

Da nas bude više: Mere podrške roditeljima Foto: pixabay

Primeri pronatalitetnih mera po gradovima i opštinama u Vojvodini variraju i uglavnom zavise od finansijske moći određene lokalne samouprave. Široka je lepeza vidova podrške na koje roditelji mogu da računaju uz one koje dobijaju od Republike i Pokrajine: od dodataka za prvo, drugo i treće dete, besplatnog boravka i užina u vrtićima, pokušaja vantelesne oplodnje, do besplatnih autobuskih karata za učenike, pa i studente u višečlanim porodicama. Ono što je namera lokalnih samoprava, jeste da tu podršku konstantno šire, povećavaju budžet, ali i da one budu komplementarne sa merama koje već postoje na višim nivoima vlasti.

 — Subotica svake godine u budžetu grada opredeli sredstva za program podrške rađanju i roditeljstvu, tako je i budžetu za 2021. godinu izdvojeno 27,8 miliona dinara. Ta podrška se ogleda u jednokratnoj pomoći trudnicama u visini od 10.000 dinara, zatim roditeljskom dodatku za prvo dete od 15.000 dinara, kao i u regresiranju troškova boravka dece u predškolskoj ustanovi za treće i četvrto dete. Sufinansiramo i četvrti pokušaj vantelesne oplodnje za prvo dete, ukoliko su partneri prethodno imali tri neuspela pokušaja, i finansiramo jedan pokušaj za drugo dete. Pored direktnih finansijskih mera podrške roditeljstvu i rađanju, mi možemo da govorimo i o nekom širem spektru podrške kroz budžet, pre svega o stipendiranju studenata, učenika deficitarnih zanimanja, dajemo besplatne užine za socijalno ugrožene učenike osnovnoškolskog uzrasta, zatim prevoz učenika, ali možemo da pričamo i o domenu rekonstrukcije nekih objekata, kao što je centralna kuhinja Predškolske ustanove „Naša radost”, opremanje vrtića, izgradnja dečjih igrališta, obezbeđivanje mini buseva za prevoz dece i to je jedan širok spektar podrške i Grad Subotica će nastaviti da pruža podršku merama populacione politike — navodi Ilija Đukanović, iz Gradskog veća Subotice.

Slična je situacija i u značajno manjem mestu od Subotice, Bečeju.

— Dodatna prava koja je Opština Bečej u skladu sa zakonom utvrdila, a koje se tiču mere podrške roditeljima, jesu jednokratna novčana pomoć za prvorođeno dete u visini od 10.000 dinara, naknada troškova i regresiranje troškova boravka dece u predškolskoj ustanovi za treće i četvrto dete, za decu iz socijalno ugroženih porodica pravo na regresiranje troškova do 50 posto od ukupne cene vrtića, dok na besplatan vrtić imaju deca koja koriste socijalnu pomoć, kao i deca sa invaliditetom. Finansiramo i studentske stipendije, i to uvek bude više, na primer u 2020. je umesto planiranih 60, stipendije dobilo 88 studenata sa teritorije naše opštine, odnosno svi koji su ispunili kriterijume. Takođe, regresiramo putne troškove za srednjoškolce i studente, delom iz sopstvenih, delom iz sredstava na konkursima kod nadležnih ministarstava — objašnjava Dalila Dujaković iz Opštinskog veća Opštine Bečej.

Iz Udruženja roditelja pak smatraju da je potrebno više pažnje psihološkoj podršci, načinu vaspitanja dece, kvalitetno provedenog vremena s detetom, i to je upravo na čemu „Matica“ iz Novog Sada radi.

 — Materijalni uslovi su samo jedan segment i rekla bih, ako nisu u ozbiljnom deficitu, onda su relativno nebitan faktor. Ono što je najvažnija snaga svake porodice jeste međusobna povezanost koja proizilazi iz emocionalne, fizičke i duhovne zrelosti i razvijenosti njenih članova. Dakle, ono što oduvek znamo, da porodicu drži ljubav i jedan sistem vrednosti koji potomstvo, rad, zajedništvo neguje i smatra visoko vrednim. Nažalost, slika koju vidim, jer radim s roditeljima svakodnevno, nije baš toliko simpatična. Roditelji danas jako lako kažu da su im deca na prvom mestu, ali zapravo svojim svakodnevnim životom i funkcionisanjem to ne potvrđuju. Jedan od temeljnih uzroka problema u vaspitanju jeste taj nedostatak posvećenosti deci, odnosno roditelji ne razumeju ili su površno spremni da se posvete deci. Oni su čuli za koncept kvalitetno provedenog vremena s detetom i pogrešno su ga protumačili, pomislivši da kad se oni vrate s posla da oni sad treba da se igraju s decom ili da svoje popodne troše vodeći decu s aktivnosti na aktivnost. Zapravo, to deci nije suštinski bitno. Bitno je da roditelj ima kontinuiranu pažnju nad detetovim razvojem, da sa njim izdvaja redovno vreme za bliskost, vezivanje i razgovor. Da ga pita i o osećanjima, a da ga kada postavlja granice ne očekuje da to može da uradi tek tako time što će izreći granicu — ističe Biljana Grbović iz Udruženje roditelja „Matica“.

Osim državne podrške, pre svega institucionalne i finansijske, podrške udruženja roditelja, postoji i aspekt usklađivanja rada i roditeljstva, odnosno slobodnog vremena koje roditelji mogu da provode kvalitetno s detetom. Pojedine lokalne samouprave uvode servise pranja i peglanja veša, koje organizuje Crveni krst, upravo sa ciljem da porodicama uštede vreme.

Projekat „Da nas bude više” je sufinansiran iz budžeta Pokrajine – Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena