instagram
 
instagram

Društvo

Delaj, ne oklevaj: Mladi volonteri stvorili zelenu oazu

RTV Subotica • Redakcija TV Subotica • 29. decembar 2021. • 16:36 •

Delaj, ne oklevaj: Mladi volonteri stvorili zelenu oazu

„Banatski gradinari”, neformalna grupa mladih, odlučila je da u novooformljenom parku Osnovne škole „Dr Đorđe Joanović” u Novom Miloševu osmisli nedostajuće šetačke staze kako bi se lakše prišlo biljkama koje treba održavati ili izučavati na časovima. Projekat „U parku tri putića“ je deo Šta Nam Teško konkursa u okviru Nacionalnog programa volontiranja mladih „Mladi su zakon”  koji finansira Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije, a realizuju ga Mladi istraživači Srbije u partnerstvu sa Pokretom gorana Vojvodine iz Sremskih Karlovaca, kao i organizacijama iz Obrenovca, Leskovca i drugih gradova.

U okviru projekta, krajem oktobra je u Osnovnoj školi „Dr Đorđe Joanović” sprovedena akcija uređenja dvorišta ove obrazovne ustanove.

– Nosioci akcije „Banatski gradinari” su Nevena Nađalin, Branislava Baštovanov, Jelena Brstina, Marija Lakić i Nevena Nedin, oni su srednjoškolci ili su zaposleni, a nosioci akcije koju smo nazvali Novomiloševački central park –  jer zašto bi samo Njujork imao Central park – su Jelena, Luka i Teodora Štetin i Milica i Nevena Trajlov, takođe srednjoškolci, studenti ili zaposleni. Ali, veliki doprinos dali su naši sedmaci, koji su zaista vredno radili – napominje Vidica Štetin, nastavnica biologije u OŠ „Dr Đorđe Joanović”.



Cilj projekta je aktiviranje mladih starosti od 15 do 30 godina, koji su učesnicima u Novom Miloševu pružili podršku u pribavljanju sadnica i samoj realizaciji projekta. Akcija je, pored ozelenjavanja prostora, podrazumevala i radove na uređenju staze, a trodnevne aktivnosti sprovedene su u okviru nastave biologije i građanskog vaspitanja.

– Učenici koji pohađaju građansko vaspitanje učestvuju u akcijama uređenja od samog formiranja školskog parka.  Tokom par godina, malo, neprimetno i neugledno dvorište pretvorili su u pravu zelenu oazu. Učestvovali su i u postavljanju staze od beton kocki. Radove je izvodila firma Integral gradnja iz Novog Miloševa, a učenici su zajedno sa radnicima sva tri dana učestvovali, pokazali su i volju i trud, i naučili nešto novo, što im može biti od koristi kasnije u životu – kaže Neda Popov Rakazov,  nastavnica građanskog vaspitanja u OŠ „Dr Đorđe Joanović“ .

U bio bašti novomiloševačke škole posla uvek ima, a osim sadnica, gaje se jagode, sakuplja lišće, pravi kompost i održava travnjak. Neophodnim alatom đaci rukuju iskusno i spretno, a boravak na otvorenom, kako kažu, spada u njihove omiljene aktivnosti.

Stefan Tomić, Đorđe Čubrilo, Doris Dakić, Tamara Bogosav, Teodora Cucić i Svetlana Maćaš ističu da su učestvovali i u akcijama sakupljanja flaša i kartona, pravili su kućice za modrovrane i prstenovali ih, brali su šipak, posadili 500 topola na livadi iza sela... Kako kažu, vole timski rad, i smatraju da zajedno mogu štošta korisnog da urade.

Sa majica pribavljenih u okviru projekta, „banatski gradinari” poručuju: „Šta nam teško”, ostavljajući kao rezultat rada zelenu oazu u Novom Miloševu.

 

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena