instagram
 
instagram

Društvo

Šta se krije ispod Subotice?

RTV Subotica • Sanela Simeunović • 9. februar 2022. • 14:32 •

Šta se krije ispod Subotice?

O legendama i pričama subotičkog podzemlja, lavirintu misterioznih hodnika, mahom su čuli stariji sugrađani, dok retko ko od mlađe generacije zna za njih. Upravo tragom tih priča i istraživanjem raznih izvora, nastalo je i delo  „Tajanstveni hodnici Crnog cara“, autora Miodraga Radojčina.

Koje tajne krije Subotica? Duga i bogata istorija našega grada, svakako je vidljiva  po mnogim istorijskim spomenicima, velelepnim zgradama,  ali šta je sa nasleđem koje je sakriveno i nedostupno očima javnosti? Mnogi, ako ne i većina Subotičana svakodnevno  hodajući po centru grada, hoda  po neistraženom lavirintu, a da za to i ne zna.  Ispod spomenika cara Jovana Nenada  i Gradske kuće, ali i drugim delovima centra, nalazi se misteriozni lavirint hodnika za koje se veruje da su većinom nastali upravo u  vreme  cara čiji se spomenik nalazi u samom jezgru grada. Postoji nekoliko legendi koje se vezuju za ove tajanstvene prolaze, a jedna od njih je i ta o skrivenom blagu Crnog cara.

Ovu problematiku je oko dve decenije istraživao naš sugrađanin, novinar Miodrag Radojčin, a svoja otkrića i građu pretočio je u  knjigu „Tajanstveni hodnici Crnog cara“. Koristio je  izvore od urbanih legendi, pa sve do dostupne istorijske građe, a jedna od interesantnih priča  je i priča iz 1736.godine o sporu oko zarušavanja jednog starog bunara unutar nekadašnje subotičke tvrđave.  Pretpostavlja se da je bunar bio povezan sa određenim podzemnim prolazima. Na mestu nekadašnje tvrđave, te davne 1736.godine nastao je franjevački samostan, a  pre nekih deset godina istraživan je tavan samostana, koji je pun ostataka od rušenja tvrđave. Istraživao se i  desni zvonik, u kom se nalazi ostatak nekadašnje kule, objašnjava naš sagovornik, za koji se veruje da sadrži sazidane kružne stepenice, koje bi da su otkrivene i očuvane, odvele do pretpostavljenog bunara.

Subotičko podzemlje jeste urbana legenda, u čijem nukleusu se nalaze realne istorijske činjenice, kao i pojedini materijalni tragovi, stoji u knjizi „Tajanstveni hodnici Crnog cara“ autora Miodraga Radojčina. 

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad
Vojvođanski Magazin