Društvo

„Sa (M)rakom niko ne treba da bude sam!”

RTV Subotica • Redakcija TV Subotica • 8. mart 2022. • 12:23 •

„Sa (M)rakom niko ne treba da bude sam!”

„Sa (M)rakom niko ne treba da bude sam!” –  smatraju članice Udruženja za podršku ženama obolelim i lečenim od karcinoma dojke „Jedna uz drugu“ iz Subotice. Kako je mart mesec posvećen borbi protiv raka dojke, Udruženje je za početak svojih aktivnosti, simbolično, izabralo upravo 8. mart, dan kada našim majkama, sestrama, bakama, ćerkama poklanjamo zrnce pažnje više nego drugih dana.

Da bi im ulepšale Dan žena,  članice Udružanja su danas posetile Onkološku ambulantu i Odeljenje onkologije Opšte bolnice Subotica i pacijentkinjama predale simbolične poklončiće (kapa, krema za telo, sveska sa motivacionom porukom...)

„Znamo kako se osećaju žene koje primaju hemioterapiju - često ih prati mučnina, povraćanje, bolovi u mišićima, slabost... Zato želimo da ih podržimo, da znaju da nisu same u njihovoj borbi,  da izdrže i nastave dalje, hrabrije i jače nego što su ikada bile!“ – poručuju članice Udruženja i naglašavaju da je  veoma važno da žene znaju da nisu same!

U poseti ženama  na lečenju je bila i Vesna Tulenčić, koja je pre 14 godina operisala karcinom dojke. Za sobom je ostavila šest ciklusa hemioterapija, hormonsku terapiju i  30 zračenja.

„Svojim primerom želim da pokažem pacijentkinjama da je normalan život posle lečenja moguć, da  se život posle bolesti može nastaviti - iako drugačiji,  na neki način,  je i lepši nego pre“  – smatra Vesna. „Tokom svog lečenja, ja sam  ispred sebe imala majku i prijateljicu, kao pozitivne primere i sećam se koliko mi je to značilo na putu oporavka“ – izjavila je Vesna i naglasila kako obolele žene treba da znaju da mislimo na njih, da osećamo kroz šta prolaze i da  ih podržavamo na putu ozdravljenja.

Simbolične poklone su same pripremile članice Udruženja na svojim kreativnim radionicama -  PINK SVESKE u koje su napisale svoje lične, motivacione poruke. „Sve moje borbe u životu su i moje prilike“ – jedna je od poruka...

Prema rečima dr Dragice Štrbac Čizmarević, načelnice Odeljenja onkologije u Opštoj bolnici Subotica, „pacijentikinjama koje se leče je potrebna psihološka i edukativna podrška, kao i informacije o njihovoj terapiji, vrstama terpije koje primaju, mogućim nus pojavama, kako da se nose sa situacijom. I porodica, ali i  društvo treba da zauzme afirmitivni stav prema onkološkim pacijentima. Zato je veoma važna saradnja zdravstvenih ustanova sa udruženjima pacijenata, koja dobijaja sve veći značaj“ – smatra dr Štrbac.

 

 

Preporučujemo još …


Slušanost radija u Subotici
Kroz Grad
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Jutrenje

RTV Subotica

Jutrenje

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Media Info Centar
Institut HIB
Privredna akademija Novi Sad
Vojvođanski Magazin