obelezen-dan-devojcica-u-subotici
instagram
 
instagram

Društvo

Obeležen Dan devojčica u Subotici

RTV Subotica • Redakcija TV Subotica • 29. april 2022. • 13:41 •

Obeležen Dan devojčica u Subotici

Tehnička škola “Ivan Sarić” u Subotici koja učestvuje u projektu Nemačke razvojne saradnje „Dijalog o zapošljavanju mladih, Inicijativa i dualno obrazovanje“ (DECIDE), nizom aktivnosti obeležila je Dan devojčica koji ove godine pada 28. aprila.

U sredu 27. aprila, deset učenica trećeg i četvrtog razreda ove škole, u pratnji organizatorke praktične nastave i školske psihologice, posetile su kompaniju Continental u Subotici. Zahvaljujući gostoprimstvu zaposlenih, učenice su imale priliku da se iz prve ruke upoznaju sa uslovima i načinom rada u ovoj kompaniji, koja već duži niz godina sarađuje sa Tehničkom školom “Ivan Sarić” u realizaciji dualnog obrazovanja. Prilikom obilaska kompanije i prezentacija, učenice su mogle, između ostalog, da čuju i koji su zahtevi radnih pozicija tehničar-šteler, projektni inženjer, smenovođa, na kojima su u Continental-u u Subotici zaposlene žene.

U četvrtak 28. aprila, sedamnaest učenica Tehničke škole “Ivan Sarić” posetilo je digitalnu agenciju Studio Present. Devojke su imale priliku da vide kako izgleda rad u IT kompaniji čiji je osnivač i direktor bivši učenik popularnog Mešca, a koja više od 15 godina uspešno posluje u oblasti razvoja kompleksnih web rešenja u kombinaciji sa marketingom i dizajnom. Pored obilaska jednog od najjedinstvenijih i najmodernijih radnih prostora smeštenog u pametnoj zgradi Digital Hive u Subotici, učenice su mogle da se upoznaju sa mogućnostima prakse i zaposlenja koje Studio Present nudi kao i da steknu utisak kako je raditi u opuštajućem i inspirativnom radnom okruženju u kome se vodi računa o timu i okolini.

Povodom obeležavanja Dana devojčica, projekat DECIDE podržava srednje stručne škole koje učestvuju u ovom projektu u organizaciji susreta učenica sa uspešnim ženama koje mogu da im budu uzor i inspiracija u ostvarivanju ličnih i profesionalnih ciljeva. Devojčice imaju priliku da upoznaju žene na rukovodećim pozicijama i one sa uspešnim karijerama u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija, zanatsko-tehničkim zanimanjima, inženjerstvu i ostalim oblastima u kojima su žene manje zastupljene.

Cilj manifestacije Dan devojčica je da se devojčice i devojke osnaže da se prilikom odabira svojih profesija i budućih karijernih puteva rukovode ličnim interesovanjima, talentima i sposobnostima, a ne stereotipnom podelom na „muška“ i „ženska“ zanimanja. Nemačka razvojna saradnja je kroz različite projekte koje realizuje GIZ od 2011. godine uključena u obeležavanje ovog dana. Do danas je preko 10.000 devojčica i devojaka učestvovalo u manifestaciji. Ove godine Dan devojčica se obeležava dvanaesti put zaredom u Srbiji. Nakon dve godine obeležavanja manifestacije isključivo virtuelnim putem, ove godine se aktivnosti i posete realizuju i uživo.

 

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad
Vojvođanski Magazin