instagram
 
instagram

Društvo

Otvorena izložba „Jedan vek od vaspostavljanja Srpske patrijaršije 1920–2020“

RTV Subotica • Redakcija TV Subotica • 14. maj 2022. • 20:13 •

Otvorena izložba „Jedan vek od vaspostavljanja Srpske patrijaršije 1920–2020“

U Patrijaršijskom dvoru u Sremskim Karlovcima večeras je otvorena izložba „Jedan vek od vaspostavljanja Srpske patrijaršije 1920–2020“ u okviru obeležavanja stogodišnjice tog važnog istorijskog događaja.

Čestitajući ovaj jubilej, patrijarh srpski Porfirije rekao je da Sremski Karlovci svojom materijalnom i duhovnom kulturom svedoče da je naša crkva prožeta sa našim narodom, te da je naš narod u isto vreme naša crkva, ističući da je ova izložba prilika da šetajući kroz prošlost bolje upoznamo i sebe.

„Crkva je uvek bila stožer našeg postojanja, čuvar našeg duhovnog i nacionalnog bića i temelj našeg identiteta. Zato je i ova svečanost povod da u znak zahvalnosti i poštovanja smerno pognemo glave pred svima onima koji su, kroz vekove, plamen te zublje predano čuvali, kao zaveštanje predaka, kao smisao života i kao svetlost koja će zariti i ozariti ne samo njihovo nego i sva potonja pokolenja našeg naroda“, izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Razlog više za poštovanje te istrajnosti i odanosti, prema njegovim rečima, jesu duhovna pustoš, odricanje od samih sebe i stranputice i bespuća kojima smo, kao narod, hodali decenijama posle Drugog svetskog rata, da bi nas, mada i sama u tom periodu teško ranjena, naša crkva ponovo primila u svoja nedra i vratila na za nas jedini mogući i jedini ispravan put – put pravoslavlja i svetosavlja.

„Kroz sva ta stoleća kandilo srpske pravoslavne vere se ovde, u Sremskim Karlovcima, nikada nije gasilo. Zavetovani smo da ovo mesto sveoubhvatno obnovimo“, izjavio je predsednik Mirović.

Kako je naveo, važnu simboliku ima i to što ova svečanost počinje u predvečerje 15. maja – dana na koji je baš ovde, u Sremskim Karlovcima, 1848. godine stvorena Srpska Vojvodina i obnovljeno zvanje i dostojanstvo srpskog patrijarha.

„Bila je to jedna od prelomnih tačaka u vekovnoj borbi ovostranog Srpstva za oslobođenje i ujedinjenje, borbi koja će biti krunisana prisajedinjenjem Vojvodine Kraljevini Srbiji u novembru 1918. godine, dakle baš u vreme kada je započet i proces ujedinjenja Srpske pravoslavne crkve“, istakao je predsednik Mirović.

„Gospod nam je podario da budemo učesnici obeležavanja ovog važnog istorijskog momenta našeg naroda, te da upravo to ujedinjenje bude i poruka i pouka našem narodu i čovečanstvu. Kao što su naši preci u ovoj kući i Karlovačkoj mitropoliji donosili odluke za dobrobit našeg naroda i naše crkve, i mi danas pišemo našu istoriju“, izjavio je episkop sremski Vasilije.

„Privilegovani smo kao generacija koja obeležava ovaj važan istorijski datum za našu crkvu, za naš narod i našu državu, i koliko god se trudili da nas razdvoje i podele, to su neraskidiva tkiva – narod, crkva i država – vazda bili i zauvek ostali“, rekao  je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Preporučujemo još …


Slušanost radija u Subotici u 2022. godini
Kroz Grad
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Media Info Centar
Institut HIB
Privredna akademija Novi Sad
Vojvođanski Magazin