instagram
 
instagram

Društvo

Gradonačelnik Bakić: Subotica je bila važan činilac sistema odbrane

RTV Subotica • Redakcija TV Subotica • 26. maj 2022. • 14:48 •

Gradonačelnik Bakić: Subotica je bila važan činilac sistema odbrane

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić pozdravio je danas, u Velikoj većnici Gradske kuće, načelnika Regionalnog centra Ministarstva odbrane Novi Sad (RC MO Novi Sad), pukovnika Miodraga Nadlačkog, sa saradnicima iz Uprave Regionalnog centra, načelnike centara Ministarstva odbrane sa teritorije AP Vojvodine i pripadnike Centra Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu Subotica, na čelu sa načelnikom potpukovnikom Sinišom Rangelovim,  koji su u okviru planskih aktivnosti RC MO Novi Sad na teritoriji nadležnosti Centra Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu Subotica obišli neke od znamenitosti u ovom gradu, između ostalih i Gradsku kuću.

„Subotica je još od 13. novembra 1918. godine i ulaska slavne Srpske vojske bila privržena oružanim snagama svoje zemlje i ponosna na sve one Subotičane koji su odabrali vojnički poziv. Mnogi od njih bili su učesnici borbi za oslobođenje kako ovog grada tako i naše države, a najviše ih je bilo u okviru 8. vojvođanske udarne brigade i 51. vojvođanske divizije“, rekao je, tom prilikom, gradonačelnik Bakić.

On je istakao da je Subotica bila važan činilac sistema odbrane, kako u Jugoslovenskoj narodnoj armiji, tako i u Vojsci Jugoslavije, i da su Subotičani dali svoj herojski doprinos odbrani zemlje tokom NATO agresije i zbrinjavanju velikog broja izbeglica tokom sukoba devedesetih godina.

„Vojska je uvek bila garant mira i bezbednosti i u našoj lokalnoj samoupravi, uvek je prva pomagala u svim vanrednim situacijama, kao i brojnim drugim prilikama bitnim i za grad, i za građane. Nažalost, u skladu sa savremenim strategijama odbrane, u Subotici nema više vojnih jedinica i aktivnih kasarni, ali je odlična saradnja sa Ministarstvom odbrane nastavila da se unapređuje u svakom smislu“,  kazao je gradonačelnik Bakić.

Dodao je da Grad Subotica redovno izmiruje svoje obaveze prema subotičkom centru, u skladu sa Zakonom o odbrani, i da je ponosan što je subotička lokalna samouprava u celosti izmirila dug od 214 miliona dinara za imovinu koju je Grad Subotica kupio od Ministarstva odbrane.

„Vojni objekti u Subotici sada su u punom vlasništvu grada i očekujemo da će dati svoj doprinos razvoju lokalne sredine, kao što su nekad doprinosili njenoj bezbednosti. Želim vam ugodan boravak u našem gradu i srećan rad na daljem jačanju naše Vojske i našeg sistema odbrane“, naglasio je gradonačelnik Stevan Bakić.
Na srdačnom prijemu i dobrodošlici gradonačelniku Bakiću zahvalio se načelnik RC MO Novi Sad,  pukovnik Miodrag Nadlački.

„Mi smo se odlučili da našu današnju aktivnost realizujemo u Subotici, zato što u ovom gradu nema jedinica Vojske Srbije. Odlučili smo se da iz Centra Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu Subotica do Gradske kuće prošetamo u uniformama. Želeli smo da nas vide Subotičani i da mi vidimo građane Subotice, tim pre što su i građani, i lokalna samouprava i Vojska jedna celina koja je na istom zadatku, a to je – priprema za odbranu, odbrana i jačanje Republike Srbije u svim elementima“, poručio je Nadlački.

Nakon prigodnih obraćanja, pukovnik Miodrag Nadlački uručio je gradonačelniku Stevanu Bakiću zahvalnicu pomoćnice ministra odbrane za ljudske resurse Katarine Tomašević za ostvarenu uspešnu saradnju i doprinos jačanju funkcionalnih sposobnosti RC MO Novi Sad.

Prijemu u Velikoj većnici Gradske kuće kuće prisustvovali su pomoćnici gradonačelnika, Vesna Bosančić i Marko Marić.

 

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena