Društvo

Bakić: Počeli radovi na izgradnji turističko-manifestacionog trga u Čantaviru

RTV Subotica • Redakcija TV Subotica • 17. jun 2022. • 10:47 •

Bakić: Počeli radovi na izgradnji turističko-manifestacionog trga u Čantaviru

Danas su počeli radovi na izgradnji turističko-manifestacionog trga u Čanatviru, saopštio je gradonačelnik Subotice, Stevan Bakić. Danas smo, zahvaljujući sredstvima Ministarstva privrede i Grada Subotice, u naselju Čantavir, započeli radove na izgradnji turističko-manifestacionog trga. Ovaj projekat, koji finansiraju Ministarstvo privrede i Grad, vredan je nešto više od 55,8 miliona dinara (sa PDV-om). Ministarstvo privrede izdvojilo je sredstva u visini od oko 27,9 miliona dinara, dok je ostatak obezbedio Grad. Površina trga za turističke svrhe biće nešto više od 8.700 kvadratnih metara.

Kako se navodi u saopšternju, trenutno stanje trga u samom centru naselja, iza crkve, ne zadovoljava potrebe Čantavira u oblasti privrede, turizma i javnih manifestacija i Grad Subotica je doneo odluku da ovo naselje zaslužuje jedan nov, velik i funkcionalan prostor dostojan svojih stanovnika.

U Čantaviru živi 6.500 ljudi, većinom poljoprivrednika. Čantavirci su ponosni domaćini, naročito uspešni u stočarstvu, koje je posebno razvijeno, pa je ovde sedište i regionalnog lidera u proizvodnji stočne hrane. Naselje, koje se pominje još u srednjem veku, danas ima svoje javno-komunalno preduzeće, razvijenu privredu i sva obeležja dobro uređenog mesta za život.

Život u Čantaviru treba da postane još kvalitetniji, a tome će doprineti, kako veliki projekat izgradnje kanalizacione mreže „Čista Srbija“ koji kreće ove godine, tako i projekat proširenja postojećih kapaciteta centralnog trga.

Uređenje prostora za potrebe kako pijačne prodaje, tako i sajmova, svečanosti, vašara i drugih manifestacija doneće veliku korist i Bačkom Dušanovu, Višnjevacu, Starom i Novom Žedniku, Bikovu, u kojima živi oko deset hiljada stanovnika, a koja su dobro povezana sa Čantavirom. Poljoprivrednici iz okoline će na trgu i u pratećim specijalizovanim objektima moći da prezentuju svoju ponudu, da se povezuju i zajedno nastupaju, a blizina autoputa otvara i velike mogućnosti za nacionalnu promociju poljoprivrednih, poslovnih i turističkih kapaciteta svih ovih subotičkih naselja i sela.

Vašari i pijačni dani u Čantaviru tradicionalno se održavaju više decenija. Svake treće nedelje u mesecu, u periodu od marta do novembra, održava se vašar na dve lokacije, dok je svake nedelje dva puta pijačni dan, u četvrtak i u nedelju. Najviše se prodaju zanatski radovi, domaći proizvodi i rukotvorine, koje ne mogu da se kupe u prodavnicama i trgovinskim lancima, npr. ručno rađeni slatkiši, kožna galenterija, ručno rađene korpe, voće, povrće i ostali poljoprivredni proizvodi.  Od 120 izlagača, 70 prodaje poljoprivredne proizvode, 10 hranu i mesne proizvode, 10 zanatske proizvode, a ostalih 30 prodaje garderobu i kućne aparate.

Preduzetnici i zanatlije koji se pojave na čantavirskoj tradicionalnoj pijaci podsećaju na stara vremena, kada nisu postojali veliki trgovinski lanci. Oni dolaze uglavnom sa šireg podrčuja Bačke i Banata, a naročito iz Sente, Kanjiže, Ade, Mola, Čoke, Utrina, Gunaroša, Bačke Topole, Oroma, Bajmoka i naravno samog Čantavira i Subotice.

Ovim projektom ćemo ih sve objediniti na jednom mestu, čime nastavljamo kako ispunjavanje komunalnih potreba naših građana, tako i opremanje turističkih zona i stvaranje uslova za privlačenje gostiju iz okoline ali i na nacionalnom nivou. Zadovoljenje potreba građana za uređenim pijačnim prostorom, očuvanje starih zanata, jačanje turističkih kapaciteta, povezivanje sela i prigradskih naselja, stvaranje novih radnih mesta, ostanak mladih na selu i unapređenje kvaliteta života – sve su to ciljevi koji su nas opredelili da ulažemo u ovaj odličan projekat za Čantavir i ceo grad. To su i razlozi što je projekat prepoznalo i podržalo Ministarstvo privrede, na čemu smo posebno zahvalni ministarki Atanasković, sa kojom smo više putra razgovarali i naišli na njeno razumevanje.

Za tri meseca Čantavir će imati jedan savremen, multifunkcionalan i reprezentativan javni prostor, kakav se čekao decenijama. Neka je srećan rad izvođačima, pa da se svi okupimo na novom trgu po okončanju radova,  zaključuje se usaopštenju.

 

Preporučujemo još …


Slušanost radija u Subotici
Kroz Grad
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Jutrenje

RTV Subotica

Jutrenje

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Media Info Centar
Institut HIB
Privredna akademija Novi Sad
Vojvođanski Magazin