instagram
 
instagram

Društvo

Kroz Suboticu: Voda u Palićkom jezeru i ovog leta pete klase

RTV Subotica • Marijana Vojnić Rogić • 19. jul 2022. • 12:12 •

Kroz Suboticu: Voda u Palićkom jezeru i ovog leta pete klase

Da kvalitet vode u jezeru Palić nije zadovoljavajućeg kvaliteta nije nova vest. Tako su i najnovije analize gotovo identične onima iz ranijih godina, uz blago poboljšanje nekih hemijskih parametara. Ipak, voda je i dalje pete klase, što znači da se ne preporučuje ni za kupanje, ni za rekreaciju.

Subotičani su gotovo jednoglasni kada je u pitanju jezero Palić – decidno kažu „ne“ kupanju u nekadašnjem biseru Panonske nizije. Kako kažu, razloga je više, na prvom mestu zagađenje. Malo njih se i seća kada su poslednji put zaplivali u nekad popularnom kupalištu. Za mnoge su prošle decenije,dok oni mlađi nikad nisu ni imali tu privilegiju.

I dok je većina davnih dana odustala od Palića, nailazimo na Subotičanina koji redovno kupa već 20 godina. Veli da nije jedini, mala ali odabrana ekipa entuzijsta svako leto provodi na obali jezera, gde se manje-više svi poznaju.

- Ima neka standardna ekipa od desetak ljudi, imamo neke nove klince pa nas već ima 15-20. Što se tiče zagađenosti, s obzirom da nijedna fabrika kao što su 29. novembar, Kožna galanterija ne radi, taj vid zagađenosti sedamdesetih i osamdesetih godina, danas toga više nema - kaže Homolja Levente.

Kako objašnjavaju u Zavodu za javno zdravlje Subotica nema promena u kvalitetu vode po Uredbi i Pravilniku – voda se svrstava u petu klasu, iako samo mikrobiološki ispunjava standarde i spada u drugu klasu. Međutim, kako precizira hemičarka Martina Crnković, i po fizičko-hemijskim i hidrobiološkim parametrima voda je pete klase. I dalje dominiraju modro-zelene alge, dok kod hemijskih ispitivanja i dalje beleže veliko organsko opterećenje azota i fosfora.

- Hidrobiološki parametri se prate jednom mesečno, mikrobiloški parametri se prate sezonski, dok voda 4. sektora Palićkog jezera odgovara po zahtevima mikrobioloških ispitivanja. Voda varira po kvaliteteu između 2. i 5. klase, pa ne možemo da izdamo preporuku da li se u jezeru može kupati. Tu odluku bi svakako prepustili građanima da donesu - objašnjava  Martina Crnoković, šef odseka za vode i vazduh u ZZJZ.

A da bi voda bila adekvatna za kupanje i rekreaciju, po zakonskim regulativama, ona mora da bude najmanje treće klase po svim parametrima.

Tekst je objavljen u oviru projekta „Kroz Suboticu”, koji je sufinansiran iz budžeta Grada Subotice. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

 

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad
Vojvođanski Magazin