instagram
 
instagram

Društvo

Utapanje jedan od 10 najčešćih uzroka smrti dece i mladih u svetu

RTV Subotica • Sanela Simeunović • 25. jul 2022. • 11:19 •

Utapanje jedan od 10 najčešćih uzroka smrti  dece i mladih u svetu

Svake godine u Srbiji oko 200 osoba izgubi život usled utapanja, od tog broja oko 100 na teritoriji AP Vojvodine. Ovo su podaci s kojima dočekujemo Svetski dan prevencije utapanja, koji je ustanovljen 2021. godine upravo s ciljem ukazivanja na ovaj problem, kao i podizanju svesti građana o ponašanju na kupalištima.

Crveni krst Subotice  uz saradnju sa  Službom za spasavanje na vodi skreće pažnju na ovaj problem  plasiranjem  javnih poruka kako bi kupači bili što je moguće više bezbedni tokom boravka u i na vodi.  Pre svega  potrebno je pridržavati se određene  kulture ponašanja, a  pod rizičnim ponašanjem  smatra se svako koje ugrožava kupače direktno ili indirektno, dok i svako kupalište nosi specifičan  rizik, objašnjava koorinator Službe za spasavanje na vodi, Žolt Sendi.    

Najveći broj utapanja na svetskom nivou  dešava se upravo u populaciji starosti od 5 do 18 godina.  Kada je reč o kupalištima, uglavnom nesavesno, nenamerno ponašanje dovodi do utapanja, pa je potrebno pre odlaska na kupanje dobra priprema i proučavanje terena na koji se ide, savetuje naš sagovornik.

Iz Službe za spasavanje na vodi podsećaju da  bezbednost na kupalištima čini lanac od tri karike, odnosno kupači, rukovodstvo kupališta, te spasioci. Iz tog razloga jako je važno da sami spasioci budu adekvatno obučeni,  da budu u uniformi te da su  lako uočljivi i preoznatljivi, kako bi ih kupači ukoliko dođe do problema lako pronašli i prijavili problem.    

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad
Vojvođanski Magazin