instagram
 
instagram

Društvo

USAID podržao projekat učenika OŠ ”Ivan Milutinović” za unapređenje digitalne pismenosti

RTV Subotica • Redakcija TV Subotica • 26. jul 2022. • 12:53 •

USAID podržao projekat učenika OŠ ”Ivan Milutinović” za unapređenje digitalne pismenosti

“Malci-digitalci”, tim učenika prvog i drugog razreda OŠ “Ivan Milutinović” iz Subotice, jedni su od pobednika konkursa “Digitalna Ekspedicija Izazov” u kategoriji osnovnih škola. Konkurs drugu godinu zaredom zajedno realizuju, Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV), Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja (ZVKOV) i Inicijativa „Digitalna Srbija” u okviru programa „Nova pismenost”, koji partnerski sprovode Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Propulsion.

Ovi mališani ne samo da su uspešno savladali čitanje i pisanje, već su kroz projekat “Malci-digitalci” postali pravi mali novinari koji vešto koriste internet da izdaju školski časopis “Mudrice” u kome podučavaju svoje vršnjake o prednostima, ali i opasnostima sa kojima mogu da se susretnu u digitalnom svetu. Projekat “Malci-digitalci” podiže nivo digitalne pismenosti učenika kroz edukaciju, kao i izradu kreativnih edukativnih materijala. Fokus je na specifičnim temama o internetu i komunikaciji na njemu, prepoznavanje i prevazilaženje nasilja u digitalnom prostoru, kao i na pravilima bezbednog korišćenja interneta. Link za sajt i školski časopis “Mudrice” je:

https://mudrice.wordpress.com/projekt-malci-digitalci/

“Podrška kroz konkurs Digitalna ekspedicija Izazov je veoma značajna za učenike i sam obrazovni sistem, jer se kroz razne aktivnosti u projektu učenici upoznaju sa pravilima bezbedne i sigurne upotrebe interneta, kako da koriste ineternet u cilju pronalaženja informacija koje su im potrebne, kako da nauče i prepoznaju dobre i loše strane interneta. Ovakav pristup  implementacije digitalnih tehnologija u nastavi je veoma značajan, jer su digitalne tehnologije sastavni deo naših života i imaju mnogo prednosti koje se mogu iskoristiti u nastavi”, naglasila je razredna nastavnica Slađana Marković Štetek.

Jedna od koordinatorki tima Sanja Dulić istakla je da je Digitalna ekspedicija Izazov njoj kao prosvetnom radniku dao smernice za nove aktivnosti za rad sa učenicima: “Smatram da nam nove tehnologije olakšavaju život i u većini slučajeva se snalazimo sami, kako učitelji, tako i deca i njihovi roditelji. Davanjem slobode deci da sami određuju teme upoznali smo internet iz dečijeg ugla. Saznali kako deca i koliko vremena provode na internetu, koje sadržaje prate, te smo mogli korigovati njihove aktivnosti i postaviti objave koje bi bile od koristi i drugoj deci”, rekla je Sanja.

Subotički Malci digitalci su učenici prvog i drugog razreda OŠ Ivan Milutinović iz Subotice: Dajana Sarić, Damjan Bačić, Daniel Šarčević, Emilia Tonković, Ivan Ostogonac, a koordinatori  tima su njihove razredne Slađana Marković Štetak i Sanja Dulić.

Daniel Šarčević koji ima 8 godina i u septembru će biti učenik 3. razreda istakao je da mu se sviđa što su snimali filmove, video tutorijale i upoznali nove aplikacije koje su im bile zanimljive i potrebne: “Sada bolje znamo kako da se čuvamo na Internetu i koje su prednosti i mane  Interneta. Volim kada objavimo nešto na sajtu Mudrice, jer to mogu da prosledim roditeljima i prijateljima”.

U prvom ciklusu konkursa “Digitalna ekspedicija Izazov” pristiglo je 171 prijava iz 106 škola sa teritorija 80 gradova i opština Srbije. Ukupni nagradni fond konkursa je milion dinara.

Program Nova pismenost radi s građanima, medijima, kompanijama, obrazovnim sistemom, influenserima i državnom upravom kako bi se najbolje prakse medijske, informacione i digitalne pismenosti našle među temeljima savremenog srpskog društva.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena