instagram
 
instagram

Društvo

Чувамо ћирилицу: Актуелна градска власт ушла у трећу годину мандата

RTV Subotica • Redakcija TV Subotica • 31. avgust 2022. • 12:23 •

Чувамо ћирилицу: Актуелна градска власт ушла у трећу годину мандата

 Актуелна градска власт, коју чине Српска напредна странка и Савез војвођанских Мађара, управљање нашим градом преузела је пре тачно две године, у изузетно неповољним околностима условљеним пандемијом корона вируса. Упркос томе, одговорно вођење финансија и планирање активности довело је до тога да не само да функционисање  града буде стабилно, већ и да може да планира и реализује значајне пројекте важне за свакодневни живот наших суграђана – каже за Магазин Дани градоначелник Стеван Бакић.

            Како оцењујете протекле две године колико сте на челу Суботице?

Наш рад је у претходне две године био одговоран према грађанима Суботице и максимално посвећен стабилности градског система и развоју града, чак и у веоме тешким условима најпре пандемије, а потом и украјинске кризе. Најважније је да смо успели да одржимо стабилност буџета и поставимо градске финансије на здраве и реалне основе. Све смо то учинили реализујући веома захтеван пакет подршке угоститељима током 2021. године и не одустајући ни од једног социјалног и културног програма града. На самом почетку мандата испунио сам обећање дато грађанима да ћу решити проблем Апотеке Суботица, који је правио огромне штете на месечном нивоу, а сада Град више нема дуговања по том основу, већ солидан месечни приход, док су сви објекти активни и радници збринути. Тако смо кренули, решавајући старе и наслеђене проблеме, понекад стваране и деценијама уназад. Успели смо и да отплатимо дуг за војну имовину који није сервисиран дуго. Све је то дало буџету неопоходан маневарски простор и омогућило његово квалитетно планирање и повећање у наредним годинама.

            Које инвестиције су реализоване и на које сте најпоноснији?

- Када говоримо о инвестицијама државе и града, јако је важно што су завршени најзначајнији радови на обнови и проширењу капацитета Дома за децу ометену у развоју Колевка. Изграђен је нови објекат од 800 квадрата, као нови смештајни капацитет, који је значајно побољшао квалитет живота деце која ту бораве. Деца из групе Звездице добила су нов објекат за дневни боравак, урађен је нов паркинг, а сада се завршава реконструкција старог објекта од око две и по хиљаде квадрата, чиме ће се значајно побољшати услови боравка и рада, као и енергетска ефикасност. Када помињемо ту ефикасност, окончан је и пројекатЕнергетски ефикасна јавна енергија као ИПА прекогранична сарадња Србије и Хрватске, вредан скоро 1,5 милиона евра. Лично сам веома поносан на инвестицију од 400.000  хиљада евра коју смо реализовали у насељу Гат, где смо успели да решимо проблем пребацивања атмосферских и отпадних вода од Колектора I, у Велебитској улици, до Колектора 0, у Улици Драгојле Јарневић. Тиме су коначно заустављене катастрофалне поплаве и угрожавање здравља становника десетина улица у овом делу града. Када говоримо о улицама, ту можемо бити посебно поносни, јер је питање обнове и асфалитарања градских саобраћајница и улица нешто што, у највећој мери, реализујемо самостало из градског буџета. Тако смо прошле 2021. године оборили десетогодишњи рекорд у улагању у путну инфаструктуру, јер смо за изградњу осам и обнову осамнаест улица уложили 232 милиона динара. За тај новац радили смо доста и насипања улица и атарских путева, а ове године, до сада имамо обезбеђено 220 милиона за све те потребе. Обнављамо и где је год могуће проширујемо главне градске коридоре, попут Улице Јована Микића, Пролетерских бригада, Арсенија Чарнојевића и других. Асфалитрамо стратешке правце, попут Сивачког пута, изузетно важног за Привредну зону Мали Бајмок. Захваљујући подршци Покрајинске владе имамо и 170 милиона на располагању за коначну обнову старе обилазнице према Палићу, односно Новосадског пута, где ће коначно Палић као туристички центар имати квалитетан приступ искључењу Суботица-исток, што ће отворити читав тај простор за даљи развој. Ово је само један мали део нашег рада на развоју града. Најбоље нас тек очекује!

Каква је сарадња са коалиционим партнером?

- Наша сарадња је коректна и партнерска, у правом смислу те речи. Имамо сагласност око кључних праваца развоја града. Блискост Српске напредне странке и Савеза војвођанских Мађара је највећа од кад постоје наше партије, што се могло видети током кампање за изборе у априлу, где смо имали заједничког кандидата за председника државе и један заједнички наступ на предизборном митингу овде у Суботици. Председник Александар Вучић говорио је и пред присталицама СВМ-а, који су били потпуно равноправно присутни са чланством и симпатизерима Српске напредне странке. Не само присутни, већ и срдачно прихваћени и поздрављени. То је најбоља смерница за наш даљи рад и међусобне односе.

Са каквим плановима улазите у трећу годину мандата?

-Планирамо да наставимо са чврстом фискалном дисциплином и да не дозволимо да дође до неког опуштања због тренутне добре ситуације са буџетом. Као град морамо да се поставимо веома озбиљно и одговорно према изазовима које пред целу Европу доноси предстојећа зима. Ту ћемо учинити све што је у нашој моћи да подржимо и помогнемо државну политику у вези са енергентима и храном. Поред веома тешке ситуације у свету, инвестиције нису стале. Пруга до Сегедина је са наше стране суштински завршена. Тај пројекат, вредан сто милиона евра донеће много како нама, тако и нашем братском граду. Веома се радујемо пуштањем те пруге у рад, када се окончају радови у Мађарској и сва потребна тестирања и техничке припреме.Велика нада за наш брзи и суштински улазак у 21. век је и брза железничка веза између Београда и Будимпеште. То је убедљиво највеће улагање у вези са Суботицом у њеној историји. Само радови од Новог Сада до граничног прелаза Келебија коштаће 943 милиона евра. Можемо да потврдимо да су ти радови у току и у околини нашег града, што грађани могу полако и да  примете у предграђу. Мађарска је потврдила своју посвећеност овом заједничком пројекту, тако да се надамо и радујемо да ћемо, колико за три године, видети композицију Соко како пролази кроз Суботицу и доноси будућност. Град ће у свим техничким питањима уређења пруге, која пролази готово кроз сам центар, имати велику улогу да координира, подржи и помогне. Планирамо да током наредне године мандата уђемо у реализацију пројекта „Чиста Србија“, да започну радови на изградњи 110 километара канализације. То ће бити огроман и захтеван посао. Очекујемо такође завршетак ревизије пројекта реконструкције Опште болнице, за шта смо издвојили педесет милиона динара, како би и тај огроман и суштински важан пројекат могао да крене у реализацију. Обновом и унапређењем 20 објеката и више од 35.000 квадрата Опште болнице, Суботица ће добити својеврстан регионални клинички центар, вредан више десетина милиона евра. Уложићемо максималан напор да се и поред свих тешкоћа и проблема протеклих година, пре краја мандата сви радујемо коначном отварању и стављањем у функцију зграде Народног позоришта и завршетку Спа и велнес центра са аква парком на Палићу. То су све стратешки и суштински важни пројекти за град, у којима је, нажалост, могућност да град одлучујуће реши или убрза ситуацију минимална. Оно што ми можемо је да будемо увек приправни и добро припремљени да дамо свој допринос када се стекну услови. То и чинимо, а у оном делу који јесте наша потпуна надлежност, попут рада на асфалтирању, обнови и уређењу улица и друге комуналне ифраструктуре, ту планирамо да одржимо посвећен приступ и додатно појачамо стално трагање за новим могућностима побољшања, кроз нове идеје, изворе финансирања и методе реализације.

            Бојсен симбол политике мира и стабилности

 

Сви можемо да се поносимо фабриком Бојсен, највећом инвестицијом у Суботици до сада. Уложено је 70 милиона евра и добили смо најмодернију фабрику у Србији, што нам је потврдио и председник Александар Вучић. Захваљујући његовој политици се реализовала та инвестиција и многе друге, попут доласка аустријског Фелера у Слободну зону Мали Бајмок, изградње новог царинског терминала на Биковачком путу и уопште свих развојних планова и пројеката домаћих и страних привредних субјеката у граду. Политика мира, стабилности, принципа и одговорности доноси развој и наводи привреднике да размишљају о инвестицијама и проширењу капацитета, зато што осећају сигурност и поузданост државног система и знају да ће сваки његов део, попут локалне самоуправе, да уложи максималан напор да пословање буде предвидиво и успешно поручује прво човек нашег градa.

 

            Одобрена средства за Позориште

            Лепа вест за све грађане стигла је средином месеца из Покрајинске владе – ребалансом буџета опредељено је 274 милиона динара за наставак радова на адаптацији, реконструкцији и доградњи зграде Народног позоришта.

            Како сазнајемо, после званичног усвајања ребаланса,  већ у септембру ће бити расписана јавна набавка за наставак 8-2 фазе. По неким проценама, уз новац који су претходно обезбедили Република и Град, овим средствима би требало радови да се приведу крају.

 

Текст је објављен у овиру пројекта „Чувамо ћирилицу”, који је суфинансиран из буџета Града Суботице. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

.

 

 

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena