instagram
 
instagram

Društvo

„Colors” — Gardnerovi tipovi inteligencije

RTV Subotica • Redakcija TV Subotica • 11. oktobar 2022. • 10:49 •

„Colors” — Gardnerovi tipovi inteligencije Foto: PU „Naša radost”

Predškolska ustanova „Naša radost” je ugostila predstavnike predškolskih ustanova i škola iz Švedske, Španije, Turske, Grčke, Rumunije i Srbije. Subotički vrtići bili su domaćini učesnicima projekta „Colors”, koji se  bavi proučavanjem Gardnerovih tipova inteligencije. Gosti su impresionirani radom vaspitača u vrtićima koje su obišli: „Sanda Marjanović”, „Maštalica” i „Kalimero”.

Video sam vaspitače koji su veoma posvećeni svom poslu i povezanost između vaspitača i dece. Projekat za sve nas je značajan, jer učimo kako da implementiramo najbitnije tipove Gardnerove inteligencije u nastavu. Impresioniran sam odnosom vaspitača i dece u subotičkim vrtićima — rekao je Par Blonden, direktor Johanes škole Malme, Švedska, koji su ujedno i koordinatori celokupnog projekta.

Projekat je vezan za Gardnerove tipove inteligencije.

Američki profesor Hauard Gardner je rekao da nije važno koliko si pametan, nego kako si pametan. U njegovom delu iz 1981. godine on opisuje osam različitih tipova inteligencije, koje su obeležene različitim bojama i zbog toga se projekat zove „Collors”. Mi smo u ovom projektu već drugu godinu i mnogo smo naučili jedni od drugih o Gardnerovim tipovima inteligencije. Budući smo mi iz Subotice iz jedne multikulturalne i multinacionalne sredine, naš fokus je bio na verbalno lingvitičkoj inteligenciji — kaže Nataša Vrapčević, vaspitač i koordinator Erazmus projekata u Predškolskoj ustanovi „Naša radost”.

U okviru aktivnosti gosti su imali priliku i da nauče srpsko kolo.

— Trenutno imamo pet Erazmus projekata i tu smo najjači u regionu. U poseti su nam gosti iz Švedske, Španije, Rumunije, Grčke i Turske. Odlično sarađujemo i oni su više nego zadovoljni našim radom i kako se deca osećaju. Zatim, samom komunikacijom sa decom, kao i komunikacijom između vaspitača i saradnjom sa njima. Tako da su prijatno iznenađeni u odnosu na ono što su očekivali. Sledeće godine i mi ćemo imati priliku da vidimo kako se radi u Grčkoj i Švedskoj — istakao je Veljko Vojnić, tehnički direktor u Predškolskoj ustanovi „Naša radost”.

U okviru mobilnosti održana je konferencija u vrtiću „Sanda Marjanović” na kojoj su nastupili KDUŽ „Bratstvo”. Predškolska ustanova „Naša radost“ iz Subotice učestvuje u realizaciji pet Erasmus projekata: „Play and learn in Nature“, „Wild Horizons – Outdoor Learning Experience“, „Children in Action against Climate Change“, „If no Art, no Innovation“, „Colors“.

 

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad
Vojvođanski Magazin