instagram
 
instagram

Društvo

Kroz Suboticu: Pred OJT ove godine 118 krivičnih postupaka nasilja nad ženama

RTV Subotica • Sanda Mileusnić Nikolić • 25. novembar 2022. • 14:11 •

Kroz Suboticu: Pred OJT ove godine 118 krivičnih postupaka nasilja nad ženama pixabay

Osnovno javno tužilaštvo u Subotici je tokom prethodne godine izreklo 579 hitnih mera zbog nasilja u porodici, od čega su u 483 slučaja žrtve bile žene. Iste godine podneto je 176 krivičnih prijava zbog nasilja u porodici, a situacija je vrlo slična i 2022.godine, za nepunih 11 meseci izrečena je 561 hitna mera, procesuirano je 140 krivičnih postupaka, od kojih je u 118 žrtva bila žena. Ove godine je u Srbiji kao žrtva femicida život izgubilo 25 žena. Ovo su podaci sa kojima smo dočekali Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Statistika Osnovnog javnog tužilaštva pokazuje da iako žene nisu jedine oštećene u porodičnom nasilju, one su najčešće žrtve  ovog krivičnog dela. Kada do nasilja u porodici dođe, tužilaštvo izriče hitne mere - udaljenje nasilnika iz zajedničkog domaćinstva ili zabranu komunikacije između nasilnika i žrtve. Ipak, od 579 hitnih mera, koliko ih je izrečeno prošle godine, svega 176 slučajeva je kao epilog dobilo krivičnu prijavu.

Problem nasilja unutar porodice prepoznat je kao ozbiljno krivično delo, u Subotici postoji i Grupa za koordinaciju koja se bavi praćenjem porodičnog nasilja, napominje sagovornica i dodaje da ono trenutno beleži trend stagnacije, ali je broj slučajeva i dalje na veoma visokom nivou.

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama se oglasila i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, potpredsednica Vlade i ministarka kulture, Maja Gojković. U saopštenju se između ostalog navodi sledeće:

„U Srbiji je ove godine u porodičnom i partnerskom nasilju ubijeno 25 žena, a u periodu od prethodnih deset godina čak 340. Ovo upozorava da je nasilje prema ženama i dalje prisutno i da u borbu protiv ovog oblika partnerskog i porodičnog nasilja moramo ući jače i odlučnije nego ikada. Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama je važan da ukažemo koliko je rodno zasnovano nasilje ozbiljan problem, kako kod nas, tako i u svetu.“

Zakon o sprečavanju nasilja u porodici stupio je na snagu 2016.godine, a ovo delo je u Krivični zakon uvedeno 2006.godine. Naša zemlja će se i ove godine priključiti globalnoj kampanji „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ u kojoj će akcenat biti stavljen na nasilje nad ženama i devojčicama u javnom prostoru, takođe izraženom obliku rodno zasnovanog nasilja.

Tekst je objavljen u oviru projekta „Kroz Suboticu”, koji je sufinansiran iz budžeta Grada Subotice. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena