zivot-u-tvojim-rukama-znacaj-osnovnih-mera-ozivljavanja-
instagram
 
instagram

Društvo

„Život u tvojim rukama” – značaj osnovnih mera oživljavanja

RTV Subotica • Sanela Simeunović • 28. novembar 2022. • 11:36 •

„Život u tvojim rukama” –  značaj osnovnih mera oživljavanja

U okviru kampanje „Život u tvojim rukama” koja za cilj ima da obuči što veći broj građana  kako da pomognu prilikom naglog srčanog zastoja, stručni tim Crvenog krsta Srbije održao je obuku sportskih radnika različitih saveza sportova Subotice u prostorijama Crvenog krsta Subotica.

Polaznici obuke bili su u prilici da nauče mere oživljavanja koje u kritičnim trenucima srčanog zastoja spasavaju život. Pored učenja osnovnih mera oživljavanja, obuka  podrazumeva upoznavanje s korišćenjem automatskog spoljašnjeg defibrilatora, aparata namenjenog nemedicinskom kadru, običnim građanima kada se nađu u prilici da pomognu osobi pod srčanim zastojem i vrate je u život. Nagli srčani zastoj sve je češći kod vrhunskih sportista, kampanja je započela koncentracijom  na ovu specifičnu grupu, ali cilj je da se pošalje poruka i građanim koji su van oblasti sporta o važnosti ovih mera.  

Tek 20 odsto ljudi spremno je da reaguje u ovakvoj situaciji, a osnovni razlog je neznanje. Oživljavanje u prve tri minute je ključno, zbog čega su ovakve akcije veoma važne, poručuju iz Crvenog krsta.

Cilj kampanje jeste podizanje svesti o značaju i poznavanju osnovnih mera oživljavanja, iz tog razloga podrška lokalne samouprave organizacijama poput Crvenog krsta ne izostaje, ističe član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite i zdravstva, Ilija Đukanović. Ova kampanja treba da se proširi i na druge segmente društva, dodaje Đukanović.

Moto kampanje je „Pokrenuti nekom srce najplemenitija je stvar koju možemo da uradimo za drugo ljudsko biće. Svako treba da zna kako”, a ova akcija 11. je po redu.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad
Vojvođanski Magazin