instagram
 
instagram

Društvo

Jedno po jedno, zajedno: „Inkluzivni omladinski Forum teatar” održan na Otvorenom univerzitetu

RTV Subotica • Sanela Simeunović • 2. decembar 2022. • 13:42 •

Jedno po jedno, zajedno: „Inkluzivni omladinski Forum teatar” održan na Otvorenom univerzitetu

Javno izvođenje scena Forum teatra održano je na Otvorenom univerzitetu Subotica, kao završna aktivnost projekta „Inkluzivni omladinski Forum teatar”. U projektu koji se realizovao od septembra meseca u organizaciji Udruženja „Zajedno” , učestvovali su učenici Politehničke škole i učenici Školskog centra sa domom učenika „Dositej Obradović”.

Scene Forum teatra namenjene su učenicima viših razreda osnovne i učenicima srednje škole. Đaci su  samostalno kreirali scene  kroz Dramske radionice koje su se kontinuirano održavale u proteklih nekoliko meseci, dok svake godine učenici sami biraju temu koju žele da razrade.

„U predstavi se radi o devojci Eli, koja manje-više maltretira sve u razredu, školi, uopšte u svojoj okolini i pokušava da nametne svoj stav i da joj se priklone. Ja igram fenserku, a pored fenserki, u predstavi se pojavljuju i provokatori kao i „normalna” deca”, priča Martina Marton, učenica Politehničke škole.

Forum teatar održava se šestu godinu, i uvek uz finansijsku podršku Grada. Ove godine izabrana je tema položaja popularne osobe u društvu, te pritisak sa kojim se ona suočava, objašnjava koordinatorka programskih aktivnosti Udruženja „Zajedno”, Snežana Maravić.

„Oni su tokom svih prethodnih godina biralineke marginalizovane grupe, recimo,  to je bio učenik koji je zbog uspeha ismevan, ili je bila osoba sa invaliditetom, osoba romske nacionalnosti i slično. Ove godine su me veoma iznenadili, jer je tema specifična. Ove godine su izabrali da to bude popularna osoba u društvu, tačnije devojka, i to koji pritisak nosi tim idealnim načinom predstavljanja života na društvenim mrežama, koji pritisak nosi time što mora da održi određeni nivo i ponašanja i izgleda, kao i pritisak od kuće...”

Ovim javnim izvođenjem želimo da doprinesemo obeležavanju Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom kroz senzibilizaciju šire javnosti za marginalizovane grupe društva, poručuju organizatori. Pored javnog izvođenja scena Forum teatra, održana je i izložba fotografija, koje su osobe sa invaliditetom fotografisale, a ova aktivnost ujedno je i završna projekta foto-konkursa „Dah jeseni”, koji je takođe podržala lokalna samouprava.  

Tekst je objavljen u oviru projekta „Jedno po jedno, zajedno”, koji je sufinansiran iz budžeta AP Vojvodina – Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.  Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

 

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad
Vojvođanski Magazin