instagram
 
instagram

Društvo

Kroz Suboticu: Prihvatilište za beskućnike na novoj adresi

RTV Subotica • Sanda Mileusnić Nikolić • 13. decembar 2022. • 14:18 •

Kroz Suboticu: Prihvatilište za beskućnike na novoj adresi

Privremeno prihvatilište za beskućnike otvoreno je danas, a spas od niskih temperatura najugroženiji sugrađani će od sada dobiti na novoj adresi – u Braće Radić 83, gde je u prostorijama Mesne zajednice „Bajnat“ adaptirano Prihvatilište za koje je Grad izdvojio više od šest miliona dinara.  Ukupni kapacitet je devet ležajeva.

Umesto u Gajevoj ulici, gde se Prihvatilište nalazilo ranijih godina, subotički beskućnici tokom zimskih dana krevet i obrok sada mogu da dobiju u novom, renoviranom prostoru u Bajnatu. Ukupne površine 186 kvadratnih metara, Prihvatilište se sastoji od dve spavaonice, muške i ženske, dnevnog boravka sa trpezarijom, dva kupatila, kuhinje i magacinskog prostora. Vrednost radova iznosila je 6.145.000 dinara.

Korisnici u Prihvatilište dolaze sa uputom Centra za socijalni rad, a Crveni krst pruža potrebnu logističku podršku za funkcionisanje, napominje Siniša Trajković, sekretar Gradske organizacije.

„Crveni krst je, kao i prethodnih godina, prostor u potpunosti opremio krevetima, obezbedili smo posteljinu, čistu garderobu, sredstva za ličnu i kolektivnu higijenu, tri obroka dnevno, tople napitke i 24-časovno dežurstrvo. Korisnicima će biti omogućen i lekarski pregled, po potrebi i specijalistički, kao i neophodni lekovi”, istakao je Trajković.

Za potrebe rada Prihvatilišta Grad je u budžetu za ovu godinu opredelio 500.000 dinara, dok će u 2023. biti izdvojeno 870.000 dinara, a po potrebi će se sredstva i povećavati, naglasio je Bakić.

„Ovim potvrđujemo da Grad, u duhu politike koju vodi Vlada Republike Srbije, vodi računa o svojim građanima, i to onim najugroženijim. U prilog tome govori i činjenica da stavka u budžetu za 2023. godinu koja se odnosi na socijalna davanja, uprkos krizi i restrikcijama, nije smanjena ni za procenat”, naglasio je Bakić.

Nadležni ističu da se nadaju što blažoj zimi i dodaju da je smeštajni kapacitet od devet kreveta za potrebe Grada dovoljan, s obzirom na to da je Prihvatilište prošle godine koristilo šest osoba.

Tekst je objavljen u oviru projekta „Kroz Suboticu”, koji je sufinansiran iz budžeta Grada Subotice. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad
Vojvođanski Magazin