jasna-vojnic-izabrana-za-predsednicu-petog-saziva-hnv-a
instagram
 
instagram

Društvo

Jasna Vojnić izabrana za predsednicu petog saziva HNV-a

RTV Subotica • Sanda Mileusnić Nikolić • 16. decembar 2022. • 12:49 •

Jasna Vojnić izabrana za predsednicu petog saziva HNV-a

Juče je održana konstitutivna sednica petog saziva Hrvatskog nacionalnog veća u Republici Srbiji. Jednoglasnom odlukom svih 29 članova novog saziva za predsednicu je izabrana Jasna Vojnić, koja je većem predsedavala i u četvrtom sazivu. Kako je rečeno nakon konstitutivne sednice, zadaci veća u naredne četiri godine biće kadrovsko osnaživanje, jačanje zajednice, kao i saradnje sa Republikom Srbijom, te podizanja nivoa prava hrvatske nacionalne zajednice u pregovorima Srbije za pristup Evropskoj uniji.

Kao i u četvrtom sazivu, članovi jedinstvene liste koju je predvodio DSHV, za predsednicu Hrvatskog nacionalnog veća izabrali su Jasnu Vojnić. Ciljevi postavljeni pre četiri godine – institucionalno i kadrovsko jačanje su ispunjeni, istakla je Vojnić i podsetila na izgradnju Hrvatske kuće u Subotici, rodne kuće Bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu, prostora u Beogradu, Sremskoj Mitrovici, Sonti, Šokačke kuće u Vajskoj, Kuće monoštorske opštine.

Konstitutivnoj sednici je prisustvovao i državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, prof. dr Rejhan Kurtović, koji je poručio da je Hrvatsko nacionalno veće dobar primer kako se u praksi kolektivni nivo prava nacionalnih manjina može podići na viši nivo.

Juče je takođe održan i sastanak sa hrvatskim poslanikom u Evropskom parlamentu, Karlom Reslerom, a kako je Vojnić podvukla, jedan od zadataka veća biće i podizanje nivoa prava hrvatske manjine u pregovovima Srbije sa Evropskom unijom.

Nakon konstitutivne sednice, u Velikoj većnici usledila je svečana akademija povodom praznika hrvatske zajednice - Dana izbora prvog saziva Hrvatskog nacionalnog veća u Republici Srbiji. Na akademiji  je priznanje „Josip Ban Jelačić“ posthumno dodeljno Petru Pifatu za društveni rad i doprinos razvoju hrvatske zajednice, priznanje „Pajo Kujundžić“ dodeljeno je udruženju „Naša deca“ za doprinos razvoju nastave na hrvatskom jeziku, a priznanje „dr Josip Andrić“ dobila je Jasna Melvinger za promociju i razvoj hrvatske kulture.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad
Vojvođanski Magazin