instagram
 
instagram

Društvo

Obeležen Savindan u subotičkim školama

RTV Subotica • Sanela Simeunović • 27. januar 2023. • 12:00 •

Obeležen Savindan u subotičkim  školama

Srpska pravoslavna crkva i škole  danas  proslavljaju Savindan. Obeležava se uspomena na Svetog Savu, utemeljivača Srpske pravoslavne crkve, države i školstva, a tim povodom i u subotičkim školama upriličene su priredbe.  Naša ekipa posetila je Osnovnu školu „Jovan Jovanović Zmaj“, gde smo zabeležili delić atmosfere.

Rođen kao Rastko Nemanjić, najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje, 1192.godine nakon što se zamonašio dobija ime Sava. Sveti Sava srpski prosvetitelj i prvi arhiepiskop srpskog naroda stekao je velike zasluge za razvoj školstva i prosvete u srednjem veku kod Srba. Školsku slavu uz prigodnu priredbu obeležili su i  đaci i zaposleni OŠ„Jovan Jovanović Zmaj”. Tom prilikom ućenici ove škole podelili su sa nama znanje  o tome ko je bio Sveti Sava.

Savindan se obeležava u svim školama u Srbiji  kao radni, ali nenastavni dan. Svaka škola ima odgovarajući program, a kako kažu iz ove škole, priredba se svake godine obeležava na drugačiji način, uz to neizostavan deo čini i nagrada koja se dodeljuje učenicima za humanost i drugarstvo.

Školsku slavu subotičkim školama čestitali su i  predstavnici lokalne samouprave. Ovom prilikom  istaknuto je da  da podrška Grada pri obeležavanju ovog dana ne izostaje, jer se upravo i na  ovaj način deca uče određenim, veoma važnim  vrednostima. 

Dan svetog Save slavi se  27. januara odnosno  14.  po starom kalendaru, kada je crkva  ustanovila da se ovog dana obeležava uspomena na život i delo Svetog Save.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad
Vojvođanski Magazin