instagram
 
instagram

Društvo

Od starog stočića do novčića – radnja koja daje novi život starim stvarima

RTV Subotica • Sanela Simeunović • 10. februar 2023. • 14:05 •

Od starog stočića do novčića – radnja koja daje novi život starim  stvarima

Kako bi očuvao duh minulih vremena i starim stvarima podario novi život, a pri tome bio ekološki odgovoran, Dragan Čovčić otvorio je jedinu radnju ovog tipa u Subotici, radnju koja kako sam kaže prodaje „sve i svašta“, a upravo to i jeste  njen naziv.

Ukoliko bi se u jednoj rečenici opisala radnja Dragana Čovčića, to bi bilo „od igle do lokomotive”, jer u ovoj radnji može da se pronađe gotovo sve što zamislite kada je reč o dekoru za kuću, nakitu, posuđu, pa i oruđu, ali  i mnogi drugi predmeti. Dragan je iz ugostiteljstva prešao u ovu, kako kaže, lepšu priču. Počelo je sa par stvari da bi se ceo posao oko restauracije  starih stvari, kao  i prodaje antikviteta i ostalih predmeta uz podršku okoline, pretvorio u  njegov stil života. Slike, zanimljive knjige, gobleni, a i lusteri koji su na neki način zaštitni znak radnje, samo su deo retro ponude, a za Dragana  najdraže  su ipak figurice, jer ga upravo one podsećaju na neka davna, draga  vremena.   

Subotica je bogata antikvitetima i Subotičani vole starine, kaže naš sagovornik.Najdraže mu je kada dođu mladi da se interesuju, a veoma su popularni zidni tanjiri i razne figure, dok se gobleni ponovo vraćaju u modu. Osim domaćih kupaca, na kaficu, razgledanje, pa i pazar, sve češće dolaze i stranci. Među robom koja pristiže često bude veoma interesantnih stvari i za kolekcionare, ljubitelje antikviteta, pa je tako trenutno najsatriji predmet novčić iz 1815.godine.

Ponekad se stvari i poklanjaju, menjaju, a sve ovo u želji da u našem gradu postoji mesto gde će ljubitelji starina uz šoljicu kafe uživati u razgledanju i  kupovini predmeta iz nekih drugih vremena, koji se više ne proizvode.   

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena