instagram
 
instagram

Društvo

Kakav je položaj žena u nauci?

RTV Subotica • Sanela Simeunović • 13. februar 2023. • 12:07 •

Kakav je položaj žena u nauci?

Prisustvo većeg broja  žena u određenoj nauci dovodi  i do  njenog   smanjenog   vrednovanja, ipak obrazovanje mladih u duhu rodne ravnopravnosti može pomoći da se  u budućnosti   žene i u  nauci posmatraju ravnopravno, rečeno je na tribini pod nazivom „Položaj žena u nauci u Srbiji danas”. Ova  tribina održana je  u subotu u Savremenoj galeriji  povodom Međunarodnog dana žena i devojaka u nauci koji se obeležava 11.februara.

Međunarodni dan žena u nauci ustanovila je Generalna skupština UN 2015.godine sa ciljem podsticanja žena i devojaka da se bave naukom i naučnoistraživačkim radom, a  tim povodom Udruženje „Ženske studije i istraživanja” organizovalo je tribinu.  Doprinos žena društveno-humanističkim, medicinskim i prirodno-matematičkim naukama danas kod nas nije dovoljno poznat, a  naučnice se suočavaju sa naporima da zauzmu svoje mesto u akademskom svetu i društvu sa predrasudama i diskriminacijom u profesionalnom radun i privatnom životu.

Kako objašnjava koordinatorka podružnice Udruženja u  Subotici, dr Margareta Bašaragin, mnogobrojna istraživanja naučnica  u Srbiji ali i svetu,pokazala su da žene u nauci imaju nepovoljan položaj, kada je u pitanju njihovo profesionalno napredovanje. Suočavaju se sa problemima i diskriminacijom, a prisutno je manje vrednovanje njihovih doprinosa u nauci, o čemu svedoči i njihovo učešće u moći odnosno na rukovodećim pozicijama. 

Ova pojava predstavljena je i u knjizi pod nazivom „Profesorke Univerziteta u Novom Sadu”, koju je uredila profesorica Svenka Savić, a koju je  2015. godine Udruženje „Ženske studije i istraživanja”  objavilo.  Knjigu čini  trideset životnih priča univerzitetskih profesorki, a predgovor sadrži  tekst koji objašnjava  koncept izvrsnosti, koji je u akademskom diskursu diskriminatoran.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena