instagram
 
instagram

Društvo

Dogovoren dolazak francuske kompanije u Suboticu

RTV Subotica • Sanda Mileusnić Nikolić • 20. februar 2023. • 13:27 •

Dogovoren dolazak francuske kompanije u Suboticu

Ambasador Francuske u Srbiji, Pjer Košar, posetio je Suboticu i tom prilikom se sastao sa gradonačelnikom Stevanom Bakićem, a neke od teme razgovora bile su saradnja na lokalnom nivou, kao i privlačenje francuskih investitora u Slobodnu zonu Subotica.

Ambasadoru Košaru su predstavljeni geostrateški, kao i privredni potencijali Subotice, na čelu sa Slobodnom zonom u Malom Bajmoku, koja predstavlja svojevrstan motor privrednog razvoja Grada. Kako je istakao gradonačelnik Bakić, u Srbiji posluje 100  francuskih kompanija koje zapošljavaju oko 17.000 ljudi, a ishod sastanka trebalo bi da bude dolazak investitora i u naš grad.

„Dogovorili smo se i ja sam izrazio želju da Francuska, kao velika država, ekonomski jaka i značajan  politički faktor bi trebala da ima jednu jaku francusku kompniju koja bi postala deo porodice stranih investitora u Slobodnoj zoni, sa čime se ambasador Košar složio. Poslednjih godina Grad Subotica, kao i cela Srbija beleže privredni rast,  a to je rezultat izuzetno mudre i odgovorne politike mira, stabilnosti i ekonomskog razvoja našeg predsednika Aleksandra  Vučića.“

Prijateljstvo dve države osnaženo je 2019.godine dolaskom francuskog predsednika, Emanuela Makrona u Srbiju i njegovim interesovanjem za ovaj region, podsetio je ambasador Košar i dodao da Francuska podržava ulazak Srbije u Evropsku uniju, te zaključio da u evropskoj budućnosti Subotica ima posebno mesto, te ulogu povezujućeg faktora.

„Mi smo snažno i prijatno iznenađeni dinamičnošću u oblasti ekonomije i radićemo na ohrabrivanju francuskih preduzeća koja su već prisutna u Srbiji da dođu u Suboticu.

Ova francuska preduzeća su veoma prisutna u oblasti infrastrukture, prerade otpada, voda, gradskom razvoju i upravo i zbog toga smo razgovarali sa gospodinom gradonačelnikom o saradnji sa francusko- srpskom privrednom komorom, da bi delegacija mogla da poseti Suboticu.“

Diplomatski odnosi Srbije i Francuske sežu od 1839.godine.

 

 

 

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena